




November 4, 1992

Thomas P. Pico, Jr.

795 Neal Place

Pleasanton, CA  94566






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-92-543

Dear Mr. Pico:


This letter is in response to your request for advice regarding the permissible uses of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your question is hypothetical in nature.  Accordingly, we treat your letter as a request for informal assistance.

QUESTIONS


1.  May you spend campaign funds to travel from an out-of-state location to a political fundraiser and to return to the out-of-state location?  If so, is this expenditure reportable on Commission Form 490, Schedule E?


2.  Would it be a violation of the provisions of the Act if the expenses incurred for travel from your out-of-state location to your district and back to your out-of-state location were not reported or disclosed?

CONCLUSIONS


1.  You may spend campaign funds to travel from an out-of-state location to a political fundraiser and to return to the out-of-state location if the travel is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  The expenditure must be reported on Commission Form 490, Schedule E.


2.  To the extent that an expenditure of funds for travel purposes is directly related to a political, legislative, or governmental purpose, the travel is campaign related and must be reported.

FACTS


You are a candidate for the city council of the City of Pleasanton.  You expect to be out of the State of California on business in the near future.  You wish to travel from your out-of-state location back to your district for the purpose of attending a political forum and then return to the out-of-state location in order to resume your business activities.


You seek our advice to determine whether you may spend campaign funds to cover the cost of your travel from out of state to your district and back to your out-of-state location.  You also wish to ascertain whether it would be a violation of the provisions of the Act to fail to report such travel expenses.

ANALYSIS


The provisions of the Act govern the use of campaign funds.  The general rule is that an expenditure of campaign funds to seek office must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  However, where an expenditure confers a substantial personal benefit on a candidate or elected officer, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  The Act defines "substantial personal benefit" as a direct personal benefit with a value of more than $100 to the candidate, or elected officer, or any individual or individuals with authority to approve expenditures of campaign funds held by a committee.  (Section 89511(b)(2).) 


However, Section 89513(a) specifically provides that campaign funds may be used for travel expenses and necessary accommodations if the travel is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Travel is deemed to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose if the payments for travel would meet standards similar to the standards of Internal Revenue Code Sections 162 and 274 for travel expenses and business deductions under federal income tax law.


Accordingly, where there is a direct relationship between the travel and a political, legislative, or governmental purpose, an expenditure of campaign funds for such travel is permissible under the provisions of the Act.  Therefore, if you are out of state pursuing business activities and wish to return to your district to attend a political function and later return to your out-of-state location to continue your business activities, you may use campaign funds for travel expenses.  Pursuant to the provisions of Internal Revenue Code Section 162(a)(2), the expenditure of campaign funds for this purpose must be limited to ordinary and necessary expenses for traveling away from home in the pursuit of a trade or business.  Thus, campaign funds may only be used for the campaign related portions of the trip.  (Farley Advice Letter, No. A-92-299.) 


You have also asked whether you may incur expenses for the projected travel and not report the expenditure.  Any personal funds used to promote the election of a candidate must be deposited in a campaign bank account prior to the expenditure.  (Section 85201(d).)  Moreover, all campaign expenditures must be made from the campaign account.  (Section 85201(e); Lockwood Advice Letter, No. I-90-456.)  Thus, to the extent that your travel is directly related to a political purpose, the expenditure is campaign related.  Payment for such travel must be made directly from your campaign bank account and reported on Commission Form 490, Schedule E.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division  
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