




September 9, 1992

Drew Liebert

Consultant, California State Senate

Senator Gary Hart

State Capitol, Room 4074

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Confirmation of Telephone Advice

Our File No. A-92-552

Dear Mr. Liebert:


Your have requested confirmation of telephone advice provided to you on May 7, 1992, concerning the new provisions of the Political Reform Act (the "Act")  which limit the receipt of gifts and honoraria by designated employees of the California Legislature.  Your letter dated August 11, 1992 accurately reflects the advice provided to you.

QUESTION


May you accept remuneration for teaching legal education seminars and payments for travel and related accommodations from the Rutter Group?

CONCLUSION


No designated employee of a state agency, including the California State Senate, may accept an honorarium from any source which the employee would have to report on the employee's Statement of Economic Interests.  However, the Act provides that an honorarium does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching.  Therefore, you may accept remuneration for teaching legal educational seminars and payments for transportation and lodging from the Rutter Group.  

FACTS


You are an attorney employed as a senior staff consultant to Senator Gary Hart.  You have expertise in family law matters, and also have worked as a government policy instructor at a state university.  You were invited to lecture at five legal seminars on family law organized by the Rutter Group, a private for-profit organization which sponsors continuing legal education seminars.  You are seeking advice to determine whether you, as a designated employee of the California State Senate, may receive remuneration for teaching these legal education seminars, and also receive payments for transportation and lodging in connection with the seminars.

ANALYSIS


A designated employee is prohibited from receiving an honorarium from any source if it would be required to be reported on his or her Statement of Economic Interests.  (Section 89503.)  Section 89503(a) provides in pertinent part:

[N]o designated employee of a state agency, shall accept an honorarium from any source, if the . . . employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.


As senior staff consultant to Senator Gary Hart you are a designated employee of the California State Senate requiring full disclosure of all income.  (Section 82019.)  As such, all income you receive is to be reported on your Statement of Economic Interests.  (Section 87302(b).)


One of the questions you present is whether the remuneration you may receive for teaching legal education seminars would constitute an "honorarium."  Section 89502 defines the term "honorarium."  The definition is applicable to designated employees.  (Section 89503(b).)  Section 89502 states in relevant part:


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.... 





Section 89502(b) and (c), emphasis added.


As set forth above, income earned for providing personal services which are "customarily provided in connection with a bona fide business, trade or profession" is specifically exempted from the scope of the honoraria prohibitions, provided the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is not making speeches.  Earned income means income from wages, salaries, professional fees, and other amounts received or promised to be received as compensation for personal services rendered.  (Section 82030.5.) 


What constitutes a "bona fide profession" is not specifically defined in the statute.  However, Regulation 18932.2 defines "bona fide profession of teaching" for purposes of the gift and honoraria provisions.  Regulation 18932.2 provides:


For purposes of Government Code 89502, 89503(b), and 89506(c)(3), an individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances:


(a)  The individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university accredited or licensed by an agency of the State of California; or by an agency of any other state in the United States; or by an agency of the Federal government; or by a bona fide independent accrediting organization.


(b)  The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession.


(c)  The individual receives payment for teaching students enrolled in an examination preparation program, such as a State Bar examination review course.





Emphasis added.


You state in your letter that the Rutter Group offers the attorney participants MCLE credit for purposes of continuing legal education requirements.  Therefore, the requirements of Regulation 18932.2(c) are met, and any remuneration you receive for your 

work is reportable as income.  (Section 82030.)


You also ask in your letter whether the new ethics legislation precludes or limits your acceptance of payments for travel, lodging and subsistence in connection with the legal educational seminars.  Section 89502(d) provides that the new travel provisions set forth in Section 89506 shall apply to all payments, advances, reimbursements for travel and related lodging and subsistence.  Furthermore, Regulation 18950.1(e) which interprets Section 89506 provides:


(e)  Travel in Connection with Bona Fide Business.  A payment made for transportation, lodging, and subsistence, which payment is reasonably necessary in connection with a bona fide business, trade, or profession, and which satisfies the criteria for federal income tax deduction for business expenses specified in Section 162 and 274 of the Internal Revenue Code, is not an honorarium or gift unless the sole or predominant activity of the business, trade or profession is making speeches.


Consequently, provided the requirements of Regulation 18950.1(e) are met, any payments received for travel, lodging and subsistence in connection with your bona fide profession of teaching are not an honorarium or gift, but are also reportable income.  


Please note that a designated employee of the Legislature is prohibited from making, participating in making, or using his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.  (Section 87407.)  Consequently, while you remain an employee of the Legislature, should you receive inquiries or make decisions which could raise a potential conflict-of-interest situation through an offer of income or other financial benefit, you may want to request specific advice from this office regarding your responsibilities under the Act at that time.


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Luisa Menchaca

Counsel, Legal Division
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