




September 11, 1992

James R. Sutton

Nielsen, Merksamer, 

  Parrinello, Mueller and Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA  94941






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-92-561

Dear Mr. Sutton:


This is in response to your letter requesting reconsideration of the advice provided in our first letter to you (Sutton Advice Letter, No. I-92-351) regarding the applicability of the "protocol exception" to your hypothetical situation.  Your question concerning this interpretation of the Political Reform Act (the "Act") is general in nature.  You have not identified your firm's client (the "company"), nor does it appear from your letter that you are authorized to request advice on behalf of the unnamed local official.  Therefore, pursuant to Regulation 18329, I can give you only general information about the application of the Act to the hypothetical situation you have presented.  


It is your position that when a local public official asks a company to fund and host a reception for certain individuals designated by the official, the full value of the event should not be construed as a gift from the company to the official.  This is because you believe the factual situation presented in your letter is analogous to the Disneyland ticket situation set forth in the White Advice Letter, No. I-92-218, and, as such, the "protocol exception" should be applied to hosting a reception as it is to free admission tickets to California tourist attractions.  You state that the third parties for whom the company will host the reception at the behest of the local official are also visiting dignitaries (defined by you as foreign business or political leaders "visiting town"), and that apart from these two requests and recommendations, the company (and not the official) would have sole discretion and responsibility for hosting the event.  


We do not find your analysis persuasive.  The Commission formulated the "protocol exception" in recognition of the fact that certain public officials are frequently asked to obtain complimentary admission tickets to tourist attractions located in their districts for third parties, such as visiting foreign dignitaries or public officials, or special groups, i.e., schools or charitable organizations.  In order to preclude these officials from being construed as the recipients of the "gift" of the tickets in those situations, the "protocol exception" was devised and applied, provided that certain other conditions were met.


We do not believe the factual situation you present for our consideration, a reception hosted by a company, is analogous to the one contemplated by the Commission, admission to a California tourist attraction, such as Disneyland in the City of Anaheim.  The only common denominator between your situation and the one posited in the White letter appears to be the types of individuals included in the proposed guest list.  This is an insufficient basis upon which to extend the "protocol exception."  As discussed above, the "protocol exception" was intended to address a specific factual situation and has limited applicability.  This strict interpretation of the "protocol exception" to the definition of "gift" is in keeping with the rule which provides that an exception to the general rule must be narrowly construed.  (Estate of Banerjee (1978) 21 Cal.3d 527, 540.)


Furthermore, under the circumstances you present, it appears that the local official may be receiving a "contribution," and not a "gift," from the company as we noted in footnote 3 in our prior letter to you.  Under the Act, a payment made "at the behest" of an official is a contribution, unless it is clear from the surrounding circumstances that the reception is not made for political purposes.  (Section 82015.)  Regulation 18215 clarifies when a payment is made for "political purposes."  It states that the payment is made for political purposes if the payment is 

(1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate; or (2) received by or made at the behest of a candidate (unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was received or made at the official's behest for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an official).  


Without specific facts, it is not possible to determine whether the payment in the situation you presented, the funding of the reception on behalf of the local official, would be considered a gift or a contribution to the official.  (See, Grindle Advice Letter, No. A-85-198.)  The "protocol exception" does not apply to contributions.


We trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Deanne Stone







Counsel, Legal Division
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