




September 11, 1992

JoAnne Speers

General Counsel

League of California Cities

1400 K Street

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-92-567

Dear Ms. Speers:


This letter is in response to your request for advice regarding the participation of local elected officials in initiative campaigns under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request is general in nature and does not refer to a pending governmental decision before a named official.  Accordingly, we are providing you with informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329.

QUESTIONS


1.  Under the provisions of the Act, may local elected officials use their campaign funds to contribute to the qualification of an initiative for the ballot and to support or oppose a qualified initiative?


2.  If local elected officials may contribute campaign funds to qualify, support or oppose an initiative, does it matter when the campaign funds were raised?  How should such contributions be reported?


3.  What restrictions and reporting requirements, if any, apply to a local elected official who raises money as an intermediary for an initiative campaign?


4.  Are there other restrictions in the Act which would apply to local officials' participation in, contributing to, or fundraising for, initiative campaigns?

CONCLUSIONS


1.  Local elected officials may use their campaign funds to contribute to the qualification of an initiative for the ballot and to support or oppose a qualified initiative if such contributions are reasonably related to a legislative or governmental purpose.


2.  For purposes of making contributions, the date of receipt of the campaign funds by the local elected official is irrelevant.  Any funds in an elected official's campaign account may be used for making such contributions.  The recipient committee would report receipt of the funds as contributions received and the local elected official's campaign committee would report the funds as expenditures made.


3.  A local elected official may act as an intermediary for purposes of making contributions to an initiative campaign committee.  There are no specific disclosure requirements which are applicable to local elected officials.  The same disclosure requirements are equally applicable to all intermediaries.


4.  A local elected official who also serves as an appointed voting member of another agency may be prohibited from accepting, soliciting, or directing contributions on behalf of an initiative committee.

FACTS


Your request for advice seeks reconsideration and updating of the advice provided to Don Benninghoven Executive Director for the League of California Cities, on February 7, 1990.  (Benninghoven Advice Letter, Our File No. I-90-669.)  For your convenience, we have restated the questions discussed in that advice and now proceed to review our previous advice to make it consistent with current applicable law.

ANALYSIS

Question 1


All locally elected officials are "candidates" for purposes of the Act until such time as they close all of their campaign committees.  (Section 82007.)  Under Section 85304, candidates were forbidden to transfer their campaign funds to other candidates.  However, the court in Service Employees International Union, et al. v. Fair Political Practices Commission (E.D. Calif., 1990) 747 F.Supp. 590 ("SEIU") struck down Section 85304 insofar as it related to fiscal year schemes, and held that as a general rule, candidates are permitted to transfer their funds freely.  Thus, candidates and their controlled committees may make contributions or loans from campaign funds to other candidates or controlled committees, including initiative committees.  "Campaign funds" include any contributions, cash, cash equivalents, and other assets received or possessed by a committee.  (Section 89511.) 


Accordingly, any campaign funds under the control of a local elected official, regardless of the date when the official received the funds, may be used to make contributions to other candidates or committees, provided, however, that any such contribution does not confer a direct personal benefit to the candidate with a value of more than $100.  (Section 89511(b)(2).)

However, all contributions deposited into a candidate's campaign account are deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.  (Section 89510(b).)  


Under the trust provisions found in former Section 85202, now Section 89510, we previously advised that a candidate for office could expend campaign funds only for a political purpose clearly related to his or her quest for that particular office.  (Milman Advice Letter, No. I-90-206; Leidigh Advice Letter, No. I-90-492.)  Because the ruling in SEIU allows candidates to transfer funds freely, without reference to the particular office sought, we are no longer interpreting the trust provisions as previously done in the Milman and Leidigh advice.  (Dorman Advice Letter, No. I-91-253.)  However, expenditures of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)  Thus, an elected local official may make contributions to an initiative campaign from his or her officeholder account so long as the contributions are reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Regulation 18525(b); Jennings Advice Letter, No. I-91-440.)

Question 2


As we have previously advised you (Benninghoven, supra), the contribution of campaign funds to a committee to qualify, support, or oppose an initiative may be made from any campaign funds available to the candidate.  For reporting purposes, the recipient committee would report receipt of the funds as contributions received, and the local elected official's campaign committee would report the funds as expenditures made. 

Question 3


A person is an intermediary if the recipient of the contribution would consider the person to be the contributor without the disclosure of the identity of the true source of the contribution.  (Section 84302; Regulation 18432.5.)  An intermediary must disclose to the recipient of the contribution both his or her own full name and street address, occupation, and the name of his or her employer, if any, or his or her principal place of business if he or she is self-employed, and the full name and street address, occupation, and name of the employer, if any, or the principal place of business if self employed, of the contributor.  The recipient initiative committee must include in its campaign statement the name of the intermediary and all other information provided by the intermediary.  (Regulation 18432.5.)


Thus, a local elected official may act as an intermediary for delivering a contribution to an initiative campaign committee.  Please refer to our Benninghoven advice for further information regarding intermediaries.

Question 4


As we have previously advised you (Benninghoven, supra), a local elected official who also serves as an appointed voting member of another agency in an appointed capacity may be prohibited from accepting, soliciting, or directing contributions on behalf of an initiative committee.  Please refer to our Benninghoven advice for a complete discussion of this subject.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division 
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