





November 20, 1992

Honorable Tom Bane

Member, California State Assembly

State Capitol, Room 3152

Sacramento, CA 95814







Re:  Your Request for Advice








Our File No. A-92-579

Dear Assemblyman Bane:


You have requested assistance under the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS

1.
Is it permissible under the Act to give campaign assets such as framed pictures and plaques to members of your staff and volunteers?

2.
If it is permissible, how are these gifts to be valued?

CONCLUSIONS

1.
It is permissible under the "personal use" provisions of the Act to use campaign funds or assets to make gifts of framed pictures or plaques to members of your staff and volunteers provided that these gifts, in conjunction with other gifts your committee may have made, do not exceed two hundred fifty dollars ($250) in a single year to that individual employee, committee worker, or employee of your agency.  The gifts are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

2.
In general, the fair market value of the gifts must be reported.  Where the fair market value cannot readily be ascertained because a gift is unique or unusual, the value shall be the cost to the donor, if known or ascertainable.

FACTS


You are presently a Member of the State Assembly, but you are  leaving office effective November 30, 1992.  Your campaign committee has campaign assets, including framed pictures and plaques. 

ANALYSIS


The Act requires that a candidate's expenditure of campaign funds be related to a political, legislative or governmental purpose.  The general rule of the "personal use" provisions of the Act is that any expenditure of campaign funds must be at a minimum reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  However, if the expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)


Section 89513(f) specifically provides that campaign funds may not be used to make personal gifts unless the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.


Section 89513(f) provides in pertinent part:


(1)  Campaign funds shall not be used to make personal gifts unless the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  The refund of a campaign contribution does not constitute the making of a gift.


Nothing in this section shall prohibit the use of campaign funds to reimburse or otherwise compensate a public employee for services rendered to a candidate or committee while on vacation, leave, or otherwise outside of compensated public time.


(2)  An election victory celebration or similar campaign event, or gifts with a total cumulative value of less than two hundred fifty dollars ($250) in a single year made to an individual employee, a committee worker, or an employee of the elected officer's agency, are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  For purposes of this paragraph, a gift to a member of a person's immediate family shall be deemed to be a gift to that person.






(Emphasis added.)


In your letter you have asked about the disposition of specified campaign assets.  It is permissible under Section 89513(f) for your campaign committee to give framed pictures and plaques to members of your staff and volunteers provided that these gifts, in conjunction with other gifts your committee may have made, do not exceed two hundred fifty dollars ($250) in a single year to that individual employee, committee worker, or employee of your agency.  The gifts are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  


Certain types of payments are excluded from the definition of "gift."  Specifically, Section 82028(b)(6) provides that the term "gift" does not include personalized plaques and trophies with an individual value of less than two hundred fifty dollars ($250).

However, this would only apply to the recipient of the personalized plaques and trophies.  Thus, if you give a personalized plaque or trophy which is a committee asset to a member of your staff or a volunteer, it would constitute a gift of campaign assets. 


You have also asked about the valuation of these gifts.  In your letter you state that the framed pictures and plaques are items that have sentimental value, but are not marketable.  You wish to give them away as mementos without placing a sales or gift value on them.  Past Commission advice on the valuation of gifts does not accept this interpretation.  The Commission has, for example, received many inquiries concerning gifts to public officials over the years.  Many such gifts were unique and not sold commercially.  (Cory Advice Letter, No. 75-116.)  In some instances the official derived little or no benefit from the gift.  (In re Hopkins 3 FPPC Ops. 107.)  Nevertheless, the Commission has found that these items have value and are deemed gifts to the officials.


The general rule for valuation of gifts is set forth in Regulation 18946.  In general, the fair market value of an asset is the value that it would command in the open market, such as the sales price of a new item.  The Act does not set forth how the fair market value of an asset is to be determined.  However, the filer's own good faith estimate of the value of the gift would meet the requirements of the Act.  (In re Hopkins supra.)


You would not need to employ an appraiser or resort to similar means for determining the gift's value.  You are entitled to exercise a measure of discretion when you attempt to value a gift for reporting purposes.  (In re Hopkins supra; Section 82025.5.)  One specific method for valuing a gift would be to consider the price of comparable items to determine the value of the asset.  (In re Cory (1975) 1 FPPC Ops. 153.)  Thus, if the asset is a framed picture which is sixteen years in age and which you purchased for $50, you should contact an art gallery to gain an estimate of the value of the framed picture.  Where the fair market value cannot readily be ascertained because the gift is unique or unusual, the value shall be the cost to the donor, if known or ascertainable.  (Regulation 18946(b).)  


Taking bids on an asset may result in the highest bid equaling the fair market value of the asset, but this would not necessarily be the case.  Absent a reasonable method to ensure that the bidding procedure will result in a payment of the fair market value for the asset, taking bids would not be a reasonable approximation of fair market value.


Please note that campaign assets acquired by the candidate for his or her personal use at no cost, or a cost below its fair market value, would constitute an unlawful appropriation of the asset for personal use to the extent the payment was less than the fair market value.  (Milman Advice Letter, I-92-440.)  Thus, if you wish to purchase a campaign asset, so long as you pay fair market value for the asset, the sale of the asset to you will not violate the personal use provisions of the Act.  Furthermore, where a campaign asset is conveyed at below fair market value to a third party such as your staff and volunteers, your campaign committee will be making a gift of the asset to the third party, to the extent that the fair market value is not received.


Also, the use of surplus campaign funds is limited to a specific list of uses.  (Section 89519.)  Section 89519 does not specifically permit surplus funds to be used for the making of gifts.  On the date that you leave office, your Assembly committee's campaign funds become surplus campaign funds.  Therefore, gifts made from campaign funds to staff and volunteers must be made no later than November 30, 1992.


I hope this information is helpful to you.  Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5901 if you have additional questions.\







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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