





November 17, 1992

Dana W. Reed

Reed & Davidson

3151 Airway Ave., Ste. M-1

Costa Mesa, CA  92626







Re:  Your Request for Advice








Our File No. A-92-580

Dear Mr. Reed:


You have requested advice concerning the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Are you required to disclose the pro-rata value of benefits received at an event as determined by the sponsor of the event, or may you calculate and report the fair market value of what you actually consumed at the event?

CONCLUSION


To determine the amount of benefit provided to you, you must include payments made by the sponsor for rental of the facilities, entertainment, decorations, and other costs in addition to payments for food, beverages, and other tangible benefits provided to you.  However, if you determine that the amount of benefit you received is less than the amount attributed to you by the sponsor, you may calculate the fair market value of the actual benefit you received.

FACTS


You are a member of the Orange County Transportation Authority Board of Directors and are required to file statements of economic interests (Form 730) pursuant to the Authority's conflict of interest code.  


You attended a meeting of the board of directors of a nonprofit, tax-exempt business league held at a hotel in Orange County.  The event included tennis and golf, a cocktail reception, dinner, and dancing.


You did not participate in the golf or tennis activities.  You attended the cocktail reception but did not drink, attended the dinner, and listened to some of the music.


You have received notification from the sponsor that, according to their calculations, your pro rata share of the cost of the event was in excess of the $50 reporting threshold for gifts.

ANALYSIS


The Act requires public officials to file periodic reports disclosing their personal financial interests and income, including gifts.  (Section 87200, et seq.)  "Gift" is defined in Section 82020 to mean:


...any payment to the extent that consideration of

equal or greater value is not received....


The Commission has advised that for purposes of determining the amount of benefit provided to an official at a reception or other event like the one you attended, the sponsor must include payments for room rental, decorations, entertainment, speakers, and certain other expenses in addition to the cost of food, beverages, and other benefits provided.  (Eichman Advice Letter, No. A-84-098, Sutton Advice Letter, No. I-91-347.)  


However, the Commission has also advised that when an official attends an event but does not partake of an average amount of food and beverage, and does not stay and enjoy the entertainment, it seems reasonable to attribute only the actual value of the drink or other item received by the official.  (Sutton Advice Letter, supra.)  


You may wish to contact the sponsor of the event to obtain a breakdown of the amounts attributed to you.  If you determine that you received gifts totaling less than the amount attributed to you by the sponsor, you may calculate and disclose the fair market value of those benefits which you actually received.  For example, although you are not required to disclose any costs associated with the tennis or golf events, you must disclose the benefits received at the dinner and dance, including your pro rata share of the sponsor's payments for rental of the facilities, decorations, and entertainment.


If you have any questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.\ 







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:
Carla Wardlow








Division Chief








Technical Assistance Division

