




December 2, 1992

Richard H. Koppes

General Counsel

California Public Employees' Retirement System

Board of Administration

Lincoln Plaza, 400 P Street

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-92-582

Dear Mr. Koppes:


This letter is in response to your request for advice regarding the gift limitations of the Political Reform Act (the "Act").  Your request for advice does not identify specific public officials by name.  However, since it generally identifies the types of agency officials subject to the advice, we treat your letter as a request for formal advice as to persons who occupy those positions now or in the future.  (See Government Code Section 83114(b).) 

QUESTIONS


1.  May the California Public Employees' Retirement System ("PERS") accept gifts of travel to foreign countries and lodging 

in excess of the limits for its board members, officers, or designated employees?


2.  May PERS accept gifts of travel to foreign countries and lodging therein in excess of the limits when use of the gifts will be limited to board members or high-level PERS officials or staff?


3.  If PERS may accept gifts of travel and lodging in excess of the limits, does the proposed PERS Policy Statement Regarding Acceptance of Gifts comply with the Act?


4.  Does the proposed resolution to be used by the PERS board of directors for the acceptance of gifts of travel and lodging comply with the requirements of the Act?

CONCLUSIONS


1 and 2.  The Board of Directors of PERS may accept gifts of travel to foreign countries and lodging in excess of the limits for its board members, officers, or designated employees.


3.  The Act does not impose any specific requirements on an agency's policy statements.  However, the proposed PERS Policy Statement Regarding Acceptance of Gifts appears adequate to ensure that PERS will exercise control over the gifts.


4.  The proposed resolution to be used by the Board of Directors of PERS for the acceptance of gifts of travel and lodging is sufficient to document receipt of the gifts by the board of directors.

FACTS


The PERS board of directors is presently participating in an international investment program.  The board has the obligation to perform its duty to make prudent investments and to diversify investments pursuant to strict standards of care set forth in the California Constitution.  In order to make sound financial decisions on behalf of the system, the PERS board and high-level staff members of PERS must educate themselves in the area of foreign investments.


On occasion, seminars, conferences, roundtables, and other educational opportunities in the area of international investments are offered in various foreign countries.  These educational conferences offer participants the opportunity to hear presentations by some of the world's leading experts in international investments; to meet with government officials and business executives from countries in which PERS is considering making, or has made investments; and to gain firsthand knowledge of international markets.


Also, on occasion, the sponsor of a foreign educational seminar has offered to pay for the travel and lodging expenses of a PERS board member or staff member.  However, most of the foreign educational conferences are sponsored by entities that would be reportable sources of income for PERS board members and staff.  Consequently, the gift limits of the Act would prevent acceptance of gifts of $250 or more from these conference sponsors.


The PERS board is in the process of developing a written policy statement regarding travel by members of the board and staff.  Two proposed drafts were submitted for our review and Commission staff provided advice.  The purpose of the policy statement is to insure that travel for members of the PERS board and staff is limited to what is necessary for the proper administration of PERS.


You seek our advice to determine whether, pursuant to In re Stone (1977) 3 FPPC Ops. 52, it would be permissible under the Act for the Board of Directors of PERS to accept gifts of travel and accommodations in excess of the limits and then make the travel and accommodations available to high-level staff and members of the board.  You have also submitted for our review a proposed resolution which would be utilized by the board to accept these gifts to PERS.

ANALYSIS 


As you indicate in your request for advice, certain payments of travel and accommodation expenses are reportable gifts subject to limits.  Section 89505(a) provides that:


No member of a state board or commission, and no designated employee of a state agency, shall accept gifts with a total value of more than two hundred fifty dollars ($250) in a calendar year from any single source, if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.  


Section 89505(b) states that where a public official receives a gift of travel, Section 89506 controls whether the gift is subject to the gift limit.  Section 89506 provides:


(a)  Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, is not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:

* * *



(2)  The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, or a nonprofit charitable or religious organization which is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.





Section 89506(a)(2), emphasis added.


Thus, any payments for travel to a foreign country and reasonable accommodations for a member of the board of PERS or staff would not be a gift subject to the gift limitations of the Act if it complied with the terms of Section 89506(a)(2).  However, the payments would be disclosable gifts and would be treated as economic interests for purposes of the conflict-of-interest provisions of the Act.  Gifts not in compliance with the provisions of Section 89506(a)(2) would be subject to limits and disclosable.  

The Stone Opinion


In 1977, the Commission determined that under some circumstances a gift of travel and accommodations used by a public official could be structured in such a way that the gift was in fact made to the agency rather than to the public official.  (Stone, supra.)  For the Stone exception to apply, all of the following must occur:


1.  The donor must intend to donate the gift to the public entity and not to the official;


2.  The public entity must exercise substantial control over use of the gift;


3.  The gift must be generally available to agency personnel in connection with agency business without regard to official status.  The donor cannot have limited the use of the gift to specific persons or high level employees; and


4.  The making and use of the gift must be formalized in a written public record of the public entity which embodies the standards set forth above.


The rationale behind the Stone Opinion is that where travel expenses and accommodations are of the type that the agency would normally pay for, the true benefit of the gift is afforded to the agency and not to the official.  Consistent with this exception, where the Stone factors exist, the official has no disclosure obligations with respect to the gift of travel or accommodations.  This is true regardless of the source of the gift.  (Murakami Advice Letter, No. I-91-260.)


Accordingly, if a gift of travel expenses and accommodations is deemed a gift to PERS, the officials making use of the gift have no reporting requirements since, as in the Stone Opinion, any benefit they receive would be analogous to reimbursement for expenses or per diem from PERS.  Such items are excluded from reporting under Section 82030(b)(2).  Because such items are not gifts or income to the officials, they are not subject to limits and they do not give rise to any disqualification obligation under Sections 87100 and 87103.  (Knox Advice Letter, No. A-90-284.)


You specifically request clarification of the provision in Stone, supra, that "the donor has not limited use of the gift to specified or high level employees, but rather has made it generally available to city personnel in connection with city business without regard to official status."  The Commission has interpreted this provision to mean that a gift to a public agency should not be restricted for the use of identifiable individuals, but rather be made available at the discretion of the agency.  


For example, the chairman of the Energy Commission was invited to attend a ceremony.  The Oxygenated Fuels Association, an industry association, offered to pay for the cost of having appropriate representatives of the Energy Commission and the Air Resources Board attend the ceremony to speak and to formally accept the first methanol bus for the state's fleet.  The Commission advised that when a private party donates a gift of transportation costs to the Energy Commission and to the Air Resources Board and those respective bodies:  (1) exercise control over the funds; (2) determine who is to go to the ceremonies; and (3) adopt formal resolutions or take similar publicly recorded actions memorializing these events, then the officials who undertake the travel would have received no significant or unusual benefit and thus no gift.  Therefore, no reporting or disqualification would be required.  (Imbrecht Advice Letter, No. A-83-175.)


Another request for advice regarding application of the Stone Opinion involved the following facts.  A city required a developer to deposit or reimburse the city an amount not to exceed $200,000 which would be used to research, evaluate, and address the issues that would be raised by construction of the proposed project.  The city established a special fund for expenses incurred related to the project.  The city determined that two councilmembers and one member of the planning commission would attend a seminar in Japan, with all expenses paid from the previously negotiated fund established for research and investigation into waste to energy facilities.  The three officials who traveled to the seminar were reimbursed in the standard manner as for other city officials traveling to seminars, in accordance with established city policies.  They utilized the standard city per diem to pay for meals, taxi fare, and other expenses which were not included in the standard seminar price.  The Commission advised that the money deposited in the special fund was received pursuant to a contractual agreement, the city exercised complete control over the special fund and determined whether the officials would go and which officials would attend, and the actions of the city in first obtaining the funds and then in determining to spend them on the trip were all taken in formal city council proceedings as reflected in meetings.  Thus, the criteria in Stone were met and the payments received by the officials were part of their compensation by the city and did not constitute either income or a gift within the meaning of the Act.  (Gittings Advice Letter, No. A-84-324.)


In the Zeid Advice Letter, No. I-89-493, a city council was considering calling a special meeting to view a development project.  The developer offered to reimburse the city for the cost of chartered air transportation for all city officials and employees attending the special meeting.  Applying the Stone criteria, the Commission advised that the officials attending the meeting had not received a gift.  The developer had offered to reimburse the city rather than making an offer to reimburse the costs to the councilmembers and staff members directly; the city retained substantial control over the use of the gift by making the decision about who should attend the special meeting; the developer had not limited use of the gift to specified high-level individuals; and the city would formalize receipt of the gift in a resolution of the city council.  Thus, the cost of air transportation would be deemed a gift to the city and not to the officials.


More recently, the Commission reached similar conclusions when a private developer offered to defray all expenses a city would incur to visit a development project, including airfare, lodging, meals and other incidental expenses.  The Commission concluded that because the four criteria in Stone were met, the officials undertaking the travel had not received a gift.  (Meyers Advice Letter, No. I-91-411.)

