





November 20, 1992

Stacey Wilson

Friends of Tom Bane for Assembly

5430 Van Nuys Blvd., Suite 203

Van Nuys, CA  91401







Re:  Your Request for Advice








Our File No. A-92-584

Dear Ms. Wilson:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Assemblyman Tom Bane regarding the "personal use" of campaign funds provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


May Assemblyman Tom Bane use surplus campaign funds to rent or lease real property for the purpose of storing desks, computers, printers, and other campaign assets until these items are sold or donated?

CONCLUSION


The rental or lease of real property for the purpose of storing campaign assets is a campaign expense which is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Thus, Assemblyman Tom Bane may use campaign funds to rent or lease real property for up to one year at a time to store campaign equipment until these items are sold or donated for up to one year.  The rental or lease must be in the committee's name.

FACTS


Assemblyman Tom Bane is leaving office effective

November 30, 1992.  He would like to use surplus campaign funds to rent space for the purpose of storing desks, computers, printers, and other campaign equipment while waiting for these items to be sold or donated.

ANALYSIS


Section 89512 enunciates the standards applicable to the expenditure of campaign funds under the Act.  The general rule is that any expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.


Section 89517 sets out specific rules regarding the restrictions on the use of campaign funds for the rent or lease of real property.  Pursuant to subdivision (b) of Section 89517, campaign funds may be used to lease real property for up to one year at a time where the use of that property is directly related to political, legislative, or governmental purposes.  The rent or lease of storage space for campaign assets until they are sold or donated is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Therefore, the use of campaign funds for this purpose for up to one year is permissible under Section 89517.  The rental or lease agreement of the storage space may be renewed thereafter.


Campaign funds cannot be used for payment or reimbursement for the lease, or rent, of real property where the lessee or sublessor is a candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual with authority to approve the expenditure of campaign funds, or member of his or her family.  (Section 89517(a).)  Therefore, the lease or rental agreement must be in the campaign committee's name.


Subdivision (c) of Section 89517 also provides that real property is deemed directly related to a political, legislative, or governmental purpose, so long as its use for other purposes is only incidental to its use for political, legislative, or governmental purposes.  Consequently, no other use is permitted of the storage area leased by the campaign committee, unless such use is incidental to its use for a political, legislative, or governmental purpose.


When campaign funds become surplus funds, the personal use law further limits their disposition.  "Surplus funds" are defined in Section 89519 as campaign funds under the control of the former candidate or elected officer (1) upon leaving any elected office, or (2) at the end of the post-election reporting period following the defeat of a candidate for elective office.  Thus, on November 30, 1992, which is the date Assemblyman Bane leaves office, the committee's campaign funds become surplus campaign funds.  


Once campaign funds become surplus, they may only be  expended for specific purposes.  For example, Section 89519(a) permits the use of surplus campaign funds for the payment of outstanding campaign debts or an elected officer's expenses.  The rent or lease of storage space for campaign assets is considered an expenditure under Section 82025.  Thus, Assemblyman Bane may use surplus campaign funds to rent or lease space to store campaign equipment.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.\  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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