




January 13, 1993

Larry Remer

The Primacy Group

3609 Fourth Avenue

San Diego, California  92013






Re:
Your Request for Confirmation of Telephone Advice

Our File No. I-92-601

Dear Mr. Remer:


This is in response to your letter requesting advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since you seek general guidance regarding reporting requirements, we are treating this as a request for informal assistance. 


You have asked whether the campaign provisions of the Act regarding cooperation between independent campaigns would be violated when you provide vendor services for campaign mailers to two clients and one of the clients expresses support of the other client in a campaign mailer which you design.   


I indicated in our telephone conversation that the Act does not prevent you from serving the two clients.  Since we do not provide third party advice, we do not address the reporting obligations of the two clients, nor whether their payments to you should be reported as contributions or independent expenditures.  However, the following general information may address some of your concerns about the campaign reporting requirements under the Act. 


The Act requires that committees disclose, at specified times, all contributions and other receipts, and all expenditures.  (Section 84211.)  Generally, all costs related to campaign literature are reportable.  (Kawagoe Advice Letter, A-81-173.)


The Act defines a contribution, in part, as follows:


"Contribution" means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.


An expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer is a contribution to the candidate, committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the expenditure....





Section 82015 (Emphasis added.)


"Made at the behest" means a payment made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, or at the request or suggestion of a candidate, controlled committee, official committee of a political party, or organization formed or existing primarily for political purposes.  (Regulation 18215(b).)  Thus, expenditures made at the behest of a candidate or committee are reportable as contributions.


The standard for valuing nonmonetary contributions to candidates or to committees is explicit.  "Whenever the amount of goods, services, facilities, or anything of value other than money is required to be reported under this title, the amount reported shall be the fair market value...."  (Section 82025.5.)  The Commission has interpreted this to mean the amount that would have to be paid by the candidate or committee to acquire similar goods or services on the open market.  (White Advice Letter, No. A-77-08-018.) 


The Act also provides in Section 82031:


"Independent expenditure" means an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.


Consequently, expenditures not made at the behest of a candidate or committee are reportable independent expenditures.  (Section 84203.5.)  The costs attributable to each candidate or measure are determined on a pro-rata basis.


You may want to request your clients to request further advice regarding their reporting obligations.  I have also enclosed the Davis Advice Letter, No. I-90-173, which generally discusses the reporting requirements that apply to committees making independent expenditures.  I hope this is helpful to you.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Assistant General Counsel






By:  Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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