




March 5, 1993

David R. McEwen

Law Offices of Stradling, Yocca, Carlson & Rauth

660 Newport Center Drive

Suite 1600

Newport Beach, CA 92660-6441  

Kathryn Reimann

Law Offices of Kane, Ballmer & Berkman

354 South Spring Street

Suite 420

Los Angeles, CA 90013   

Stan Wolcott, President

California Association of Bond Lawyers

611 Anton Boulevard

Suite 1400

Costa Mesa, CA 92628-1950  





Re:  Your Requests for Informal Assistance





Our File Nos. I-92-481, I-92-523, and I-92-614

Dear Messrs. McEwen and Wolcott and Ms. Reimann:


This is in response to your letters requesting clarification of advice issued previously in the Boehm Advice Letter, No. I-92-049, and the Rodriquez Advice Letter, No. I-90-686, on behalf of yourselves, your respective law firms, and the California Association of Bond Lawyers regarding contract attorneys' responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  In your letters, each of you raised nearly identical issues, differing only in your analysis.  To provide clarification regarding these complex issues, the Commission has chosen to consolidate its reply into this single letter.  


Although some of you have requested formal advice, pursuant to the provisions of Regulation 18329(b), we are treating this letter as a request for general guidance because of the general nature of the inquiry presented for our consideration.  We note that none of you have named a specific governmental decision or public official on whose behalf you have requested advice.  In addition, our advice is to be interpreted as prospective in nature and we make no comment regarding any past conduct.  


INTRODUCTION


In the Boehm Advice Letter No. I-92-049, the Commission advised the city attorney of Chico that, under the facts presented in his letter, a person who contracts with the City of Chico to perform legal services as a bond counsel is a "consultant" within the meaning of the Act and, as such, is subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act. 


In the Rodriquez Advice Letter No. I-90-686, the Commission advised the City of Orange that an attorney retained as special counsel by the redevelopment agency to provide general advice and assistance to the agency on an ongoing basis is a "consultant" within the meaning of the Act.  For this reason, the Commission concluded that any member of that attorney's law firm who on occasion performs the functions of the special counsel is precluded from participating in any agency decision which would foreseeably and materially affect the member's economic interests.  These economic interests, in pertinent part, consist of sources of income to the special counsel, including the member's employer (the law firm) and, where applicable, clients of the law firm.


Your letters request clarification of the Boehm and Rodriquez Advice Letters, supra.  You ask us to clarify any uncertainty regarding when a member of a law firm, who qualifies as a "consultant" under the Act by virtue of a contract between the member's law firm and a governmental agency, has a financial interest in a governmental decision.  Specifically, you are uncertain when the "consultant" attorney may participate in making agency decisions that will have a foreseeable and material financial effect upon the attorney's law firm.


QUESTION 1.


May an attorney who is a "consultant" under the Act by virtue of a contract between the attorney's law firm and a governmental agency participate in an agency decision if, as a result of such participation, the law firm will receive a fee for the attorney's legal services?  Would the Commission's conclusion be different if, as a result of such participation, the attorney's law firm will be asked, directed, or required to perform additional legal services for which the firm will receive additional fees?


CONCLUSION 1.


An attorney who is a member of a law firm and who qualifies as a "consultant" within the meaning of the Act may not participate in making agency decisions that will result in a payment to the attorney's law firm, including additional fees, unless the contract with the agency under which the attorney participates in making the agency decision(s) expressly provides for payment for the legal services.


ANALYSIS 1.



SUMMARY OF APPLICABLE LAW

Public Official


The conflict-of-interest provisions of the Act prohibit a public official from making, participating in making, or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)  


The proscription in the Act only applies to public officials.  The term "public official" is defined, in part, as "every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a local or state governmental agency."  (Section 82048; Regulation 18700(a); emphasis added.)


According to the Commission's clarification of the definition of the term "consultant," the law firm itself cannot be a consultant, because a consultant must be a natural person.  (Regulation 18700(a)(2); Moe Advice Letter, No. A-89-454; Russell Advice Letter, No. A-88-484.).)  It is the employees of the firm who actually perform the work who are the consultants, rather than the firm itself.  (Workman Advice Letter, No. I-87-078.)  Thus, if a member of the law firm provides information, advice, recommendation or counsel to the governmental agency pursuant to the terms of the contract, the member is considered a consultant under the Act, unless such person:  (1) is independent of control and direction of authority, other than normal contract monitoring; and (2) possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.  (Regulation 18700(a)(2).)  


The term "consultant" has been broadly interpreted to prevent a person from evading the Act's conflict-of-interest safeguards by delegating decisionmaking authority to private parties such as outside consultants or independent contractors.  (See e.g., In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69.)  We have previously advised that a contract attorney providing advice and counsel to a governmental agency on an on-going basis is "participating" in decisions within the meaning of Section 87100.  (Rodriquez Advice Letter, supra; Moe Advice Letter, No. 89-454.)   This is true even if the attorney's advice is limited to a specific area of the law.  (Boehm Advice Letter, supra; Gifford Advice Letter, No. A-85-201.)  


For purposes of our analysis, therefore, we will assume that any member of a law firm who performs work pursuant to a contractual relationship between the member's law firm and a governmental agency, such as a contract city attorney, redevelopment agency counsel or bond counsel, is considered a "consultant" within the meaning of the Act.  

Making, Participating in Making, or Attempting to Influence a Governmental Decision


A public official makes a governmental decision or participates in the making of a governmental decision whenever the public official votes on a matter, commits the agency to a course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of the agency.  (Regulation 18700(b).)  Additionally, per Regulation 18700(c), a public official participates in a governmental decision when, acting within the authority of the official's position, the public official:


(1)  Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; or


(2)  Advises or makes recommendations to the decision-maker, either directly or without significant intervening substantive review, by:



(A)  Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision; or


(B)  Preparing or presenting any report, analysis or opinion, orally or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision.


With regard to a governmental decision which is within or before an official's agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the official's agency, an official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence any member, officer, employee, or consultant of the agency.  Attempts to influence include, but are not limited to, appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.  (Regulation 18700.1.) 


Accordingly, if it is reasonably foreseeable that the economic interests of contract attorneys who qualify as public officials will be materially affected by a governmental decision, they must not only disqualify themselves from participating in formal decisions which may affect such interests, but they must also abstain from attempting to influence such decisions through communicating with each other or with the staff regarding those decisions.


Thus, the law firm's employees who qualify as consultants under the Act by virtue of the duties they perform pursuant to the professional services contract are "participating" in governmental decisions within the meaning of Section 87100.  

(Regulation 18700(c).) 

Economic Interests


As indicated above, a public official may not participate in a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)  Whether a public official has a financial interest in a decision is governed by Section 87103, which provides in pertinent part:


An official has a financial interest in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  

* * *


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  

