




November 23, 1992

Claire Zimmer

904 West Fir Avenue

Lompoc, CA   93436    






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-92-617 

Dear Ms. Zimmer:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of Mayor-elect Joyce Howerton regarding her  responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act") that govern the permissible use of campaign funds.  Since you are seeking general assistance with respect to future expenditures, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS


1.  As the newly elected Mayor of Lompoc, in what manner may Mayor Howerton use the campaign bank account established for her current term of office?


2.  As the newly elected Mayor of Lompoc, what are the permissible uses for the funds held in the mayor's campaign bank account established for her current term of office?

CONCLUSIONS


1.  The mayor may maintain the campaign bank account established for her election to office to collect funds to defray the cost of the election and the costs of holding that term of office.  However, the mayor may not use the officeholder account or officeholder funds for a future election campaign.  


2.  All expenditures of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  Alternatively, where the expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

DISCUSSION

1.  Officeholder Campaign Bank Accounts


Once a candidate is elected to office, the candidate may maintain the campaign bank account established for that election for the costs associated with holding that office.  (Section 85201; Regulation 18520 and 18521.)  Moreover, the candidate may continue to raise funds for this purpose.  


However, Section 85201 provides:


(a)  Upon the filing of the statement of intention pursuant to Section 85200, the individual shall establish one campaign contribution account at an office of a financial institution located in the state.


(b)  Upon the establishment of an account, the name of the financial institution, the specific location, and the account number shall be filed with the commission within 10 days, except as provided by subdivision (h).


(c)  All contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate's controlled committee shall be deposited in the account.


(d)  Any personal funds which will be utilized to promote the election of the candidate shall be deposited in the account prior to expenditure.


(e)  All campaign expenditures shall be made from the account.







Emphasis added.


Thus, while an officeholder account may be maintained and used for purposes associated with the mayor's current term of office (so long as the expenditures are consistent with the provisions regulating the personal use of campaign funds discussed below), the mayor may not use the officeholder account or officeholder funds for a future election campaign.  (Regulation 18525.)  Future campaign expenditures must come from the specific account established for that future election.


For example, Regulation 18525 provides: 


(a)  An incumbent elected officer shall make expenditures for the following campaign expenses from the appropriate campaign bank account for election to a future term of office:



(1)  Payments for fundraising and campaign strategy expenses for election to a future term of office.


(2)  Payments for mass mailings, political advertising, opinion polls or surveys, and other communications in connection with election to a future term of office.  For purposes of this section, a mass mailing, political advertisement, opinion poll or survey, or other communication shall be considered "in connection with election to a future term of office" if it makes reference to the officer's future election or status as a candidate for a future term of office, or if it is made by an incumbent officer within 3 months prior to an election for which he or she has filed any of the following:




(A)  A statement of intention to be a candidate for a specific office, pursuant to Government Code Section 85200.


(B)  A declaration of candidacy or nomination papers, as specified in Chapter 5 (commencing with Section 6400) of Division 6 of the Elections Code.


(C)  Any other documents necessary to be listed on the ballot as a candidate for any state or local office.


(3)  Payments for services and actual expenses of political consultants, the campaign treasurer and other campaign staff, pollsters and other persons providing services directly in connection with a future election.


(4)  Payments for voter registration and get-out-the-vote drives.


Other expenditures not specified in Regulation 18525(a) may be made from the campaign bank account for either the mayor's current term of office or the mayor's future election.  (Regulation 18525(b).)

2.  The Prohibition on the Personal Use of Campaign Funds


In addition to the requirement discussed above, the Act also restricts the use of campaign funds to uses that are reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  However, expenditures which confer a substantial personal benefit on the candidate or controlling member must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.) 


Application of these rules is necessarily dependent on the specific facts and circumstances surrounding an expenditure.  However, we can provide these general guidelines.  You should contact us regarding specific expenditures as the need arises.


A.  Membership in the Mayor's Association


While the payment of membership dues to organizations is not expressly set forth in the personal use statutes, we have advised that such expenditures are permitted so long as they are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.   (Eckel Advice Letter, No. A-91-488.)  If the cost of the membership is less than $100, the expenditure must be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.   


B.  Travel to the Annual Conference of Mayors


Campaign funds can be used for travel expenses and necessary accommodations if the travel is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89513(a).)  Section 89513(a)(1) provides:


(a)  Campaign funds shall not be used to pay or reimburse the candidate, the elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or employees or staff of the committee or the elected officer's governmental agency for travel expenses and necessary accommodations except when these expenditures are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.


(1)  For the purposes of this section, payments or reimbursements for travel and necessary accommodations shall be considered as directly related to a political, legislative, or governmental purpose if the payments would meet standards similar to the standards of the Internal Revenue Service pursuant to Sections 162 and 274 of the Internal Revenue Code for deductions of travel expenses under the federal income tax law.


(2)  For the purposes of this section, payments or reimbursement for travel by the household of a candidate or elected officer when traveling to the same destination in order to accompany the candidate or elected officer shall be considered for the same purpose as the candidate's or elected officer's travel.



Thus, the test set forth in Section 89513(a)(2) is whether there is a direct relationship between a governmental purpose and the trip the mayor will be taking.  Absent such a relationship, the mayor may not use of campaign funds for the expenditure.


Internal Revenue Code Section 162(a)(2) sets forth general rules which permit the deduction of all ordinary and necessary traveling expenses while away from home in the pursuit of a trade or business.  Pursuant to this section, campaign funds may be used for "business portions" of the trip.  A travel day is considered a business day if followed immediately by a day that is devoted, at least in part, to a business purpose.  Moreover, where a weekend falls between business days, the weekend will also be counted as business time.  The amount of campaign funds that can be utilized for transportation costs can be determined by looking at the ratio of business-related days to the total number of days at the conference site.  

