




November 23, 1992

Honorable Bev Hansen

Assemblywoman, Eighth District

State Assembly 

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  94249-0001






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-92-627

Dear Assemblywoman Hansen:


This is in response to your letter requesting advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTIONS


1.  May an Assemblymember transfer equipment held by the Assemblymember's officeholder committee to a future election campaign committee?


2.  May an Assemblymember transfer the right to receive repayment of a debt owed to the Assemblymember's officeholder committee to a future election campaign committee?

CONCLUSIONS


1.  Except where campaign funds and assets have become surplus campaign funds, candidates may transfer campaign funds and assets to other controlled committees of that candidate.   


2.  The right to receive repayment of a debt is considered a campaign asset and may be transferred to other controlled committees of that candidate.   

DISCUSSION

Transfer of Campaign Assets


In June of 1988, Proposition 73 was adopted by the people of California and established new limits on contributions and other restrictions on a candidate's use of campaign funds.  (See, Sections 85100, et seq.)  For example, Section 85304 provides:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


On September 25, 1990, a federal court invalidated the fiscal year contribution limitations of the Act.  In addition, the court invalidated the transfer ban of Section 85304 insofar as it was premised upon the need to prevent evasion of fiscal year campaign contribution limitations.    


Thus, with limited exceptions, both intercandidate and intracandidate transfers are permitted.  Assets may be similarly transferred.  The transfer of assets from an officeholder committee to a future campaign committee should be reported on the Allocation Page of the Form 490 filed in connection with the transferring committee and reported as a nonmonetary contribution to the committee receiving the transfer on Schedule C of the Form 490.  (Chandler Advice Letter, No. A-92-548.)


However, if the committee which is to receive the funds or assets was established for a special election for any state or local office, the funds transferred must be in compliance with the special election limits of Section 85305.  Regulation 18535 (copy enclosed) provides:


(b)  Unless otherwise prohibited by law, a candidate may transfer contributions from any other committee controlled by the candidate to the candidate's special election committee if all of the following apply:



(1)  The contributions transferred to the candidate's special election committee, when aggregated with all other contributions from, and transfers attributable to, the same contributor do not exceed the amount the contributor could have contributed to the special election committee for the special election, and, where required, the special runoff election, pursuant to Government Code Section 85305.



(2)  All contributions transferred to the special election committee are attributed to specific contributors to the transferring committee for the actual amount contributed.  The fair market value of any inventory, equipment, or other assets to be transferred to the candidate's special election committee shall be similarly attributed to specific contributors at the time of transfer.


(3)  The contributions transferred to the special election committee do not include contributions received from any other candidate.


Moreover, surplus campaign funds may not be transferred to any other controlled committee of the candidate.
Section 89519 provides that candidates' campaign funds become surplus campaign funds on the date an officeholder leaves office, or for defeated candidates on the later of the following: the end of the postelection reporting period following the defeat or the date the candidate actually leaves office.

Outstanding Loans


A debt owed to a committee is considered an asset of the committee and is subject to the same restrictions that would be applicable to campaign funds.  Similarly, the right to receive the debt can be transferred to any other committee of the candidate (subject to restrictions discussed above).  



In the Lockyer Advice Letter (No. A-90-533), with respect to campaign disclosure, we advised:


To report transfer of the outstanding loan, the terminating committee's campaign statement (Form 490) must include on Schedule [H], Part 2 and Part 3 a notation that a loan transfer has occurred between the two committees.  A similar notation should be included as a footnote to Line 9 of the committee's Summary Page.  


Similarly, the campaign statement of the committee receiving the outstanding loan would include the same information on its Summary Page and on Schedule [H], Part 1.  In addition, the committee receiving the transferred loan will also report it on Schedule [H], Part 3 when filing its semi-annual statement....


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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