





December 15, 1992

Thomas W. Hiltachk

Bell and Hiltachk             

555 Capitol Mall, Suite 530 

Sacramento, CA  95814







Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-92-636

Dear Mr. Hiltachk:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of Folsom Planning Commissioner Donald Rehorn regarding Section 84308 of the Political Reform Act (the "Act").  


Please be aware that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Is Commissioner Rehorn prohibited from voting on matters that come before the Folsom Planning Commission on behalf of persons who have contributed more than $250 in the past 12 months to a recipient committee for which the commissioner serves as treasurer?

CONCLUSION


Section 84308 requires Commissioner Rehorn to disqualify himself from voting on matters that come before the planning commission only if he has accepted a contribution of more than $250 from the party or participant during the past 12 months.  Commissioner Rehorn would not be required to disqualify himself from matters by virtue of "soliciting" or "directing" a contribution for an independent committee.


However, the commissioner would be prohibited from accepting, soliciting, or directing a contribution of more than $250 from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding.

FACTS


Donald Rehorn is an appointed planning commissioner for the City of Folsom.  In addition, the commissioner also serves as the unpaid treasurer for a general purpose recipient committee that operates in the jurisdiction.  


You stated that Commissioner Rehorn is not a candidate for any elective office.  You also stated that Commissioner Rehorn does not control the recipient committee.  

 ANALYSIS


In 1983, Section 84308 was added to the Act.  The purpose for the provision was to ensure that appointed members of boards or commissions would not be biased by large campaign contributors or potential contributors who might appear before them in a proceeding involving a license, permit or entitlement for use.  


Section 84308 applies to all appointed officers of any state agency or local government agency, with the exception of the courts or any agency in the judicial branch of government, the Legislature, the Board of Equalization, and constitutional officers.  (Section 84308(a)(3).)  The section imposes two requirements on officers subject to the section.  

1.  Disqualification


Section 84308(c) provides:


Prior to rendering any decision in a proceeding involving a license, permit or other entitlement for use pending before an agency, each officer of the agency who received a contribution within the preceding 12 months in an amount of more than two hundred fifty dollars ($250) from a party or from any participant shall disclose that fact on the record of the proceeding.  No officer of an agency shall make, participate in making, or in any way attempt to use his or her official position to influence the decision in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use pending before the agency if the officer has willfully or knowingly received a contribution in an amount of more than two hundred fifty dollars ($250) within the preceding 12 months from a party or his or her agent, or from any participant, or his or her agent if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest in the decision, as that term is described with respect to public officials in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.  


Thus, if an officer has in fact accepted a contribution of more than $250 during the last 12 months from a party or participant in a proceeding involving a license, permit or other entitlement for use pending before an agency, the officer must disclose that fact on the record of the proceeding and must disqualify himself or herself from participating.  (Section 84308(c).)  


You stated that the commissioner was a treasurer for a noncontrolled committee and was not a candidate for any elected office.  A person "accepts" or "receives" a contribution only if the contribution is for that person's own candidacy or own controlled committee.  (Regulation 18438.6(a).)  Moreover, the language in Section 84308(c), by its express terms, would not apply to contributions that were directed to other persons.  (See, Nimr Advice Letter, No. I-86-320, copy enclosed.)

2.  Contribution Limitation


You have also asked about terms used in Section 84308(b).  Since we do not have specific facts concerning the planning commissioner's role as treasurer of the committee we are treating the remainder of this letter as informal advice.


 Section 84308(b) provides:


No officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest, as that term is used in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.  This prohibition shall apply regardless of whether the officer accepts, solicits, or directs the contribution for himself or herself, or on behalf of any other officer, or on behalf of any candidate for office or on behalf of any committee.  







Emphasis added.


Thus, no officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than $250, from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding.  (Section 84308(b).)  


Regulation 18438.6 provides in pertinent part:


(c)  An officer "solicits" a contribution only if he or she knows or has reason to know that the person being solicited for a contribution is a party or agent of a party, or is a participant or agent of a participant and either:



(1)  The officer or candidate personally requests a contribution for his or her own campaign or controlled committee, or for any other candidate, public official or committee, either orally or in writing; or


(2)  The agent of the officer or candidate with the officer or candidate's knowledge, requests a contribution for the officer or candidate's own campaign or controlled committee.


(d)  Notwithstanding subsection (c), a solicitation does not include a request made in a mass mailing sent to members of the public, to a public gathering, or published in a newspaper, on radio or TV, or in any other mass media.  A person does not "solicit" solely because his or her name is printed with other names on stationery or a letterhead used to request contributions.


(e)  A person "directs" a contribution if he or she acts as the agent of another person or of a committee other than his or her own controlled committee in accepting a contribution on behalf of, or transmitting a contribution to, such other person or committee.


You stated that as the treasurer of the committee, the commissioner does not "solicit" or "direct" contributions.  While application of these terms would be necessarily fact dependent, the terms have been broadly interpreted in furtherance of the purposes of the Act.


For example, in the Nimr Advice Letter (supra) we advised:


A planning commissioner who serves on a committee supporting a ballot measure and who raises, solicits, or directs funds for the measure could violate Section 84308(b) under certain circumstances.  If a commissioner solicits contributions of two hundred fifty dollars ($250) or more[] from a person whom the commissioner knows or has reason to know is a party, a participant or an agent of a party or participant, while a use entitlement proceeding is pending, the commissioner would be violating Section 84308(b).  The violation would occur if the request for funds was made directly or through an agent of the commissioner.  (Section 84308(b); Regulation 18438.6(c).)


It would appear that this interpretation would apply to situations where the commissioner acts as the agent of the committee in accepting a contribution on behalf of the committee.  However, if the commissioner does not solicit or direct contributions for any other candidate or committee, the prohibition in Section 84308(b) would not apply.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

