





January 20, 1993

George W. Kreamer

20794 Russell Lane

Saratoga, CA  95070







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-92-643

Dear Mr. Kreamer:


You have requested advice concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your letter states only a general question, we consider it to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).  

QUESTION


Is an organization which was formed to oppose a local ballot measure on the November 1992 ballot, but which did not qualify as a "committee" under the Act for that purpose, required to disclose contributions received and expenditures made for the purpose of supporting a lawsuit the organization plans to file?

CONCLUSION


Receipts and expenditures in connection with litigation aimed at gaining a place on the ballot for a measure, keeping a measure off of the ballot, or challenging the results of an election are reportable if the organization receives $1,000 or more in a calendar year for such purposes.  Receipts and expenditures in connection with challenging the constitutionality or legality of an existing or newly-enacted statute are not reportable.  Therefore, if the measure you opposed was passed and you plan to challenge its constitutionality or legality, donations received and expenditures made for that purpose are not reportable.

ANALYSIS


The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and "committees" to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100, et seq.)  The term "committee" includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  


The term "contribution" is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is made "for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure...."  (Regulation 18215(a)(1).)


With regard to litigation expenses, the Commission has concluded:


...When expenditures are made to support litigation

aimed at gaining a place on the ballot for a candidate

or measure, aimed at keeping a candidate or measure

off the ballot, or challenging the results of an

election,3/ the expenditures are made for the purpose

of influencing the outcome of the election in favor

of or against a particular candidate or measure and

should be reported....


3/ Litigation challenging the results of an

election must be distinguished from litigation

challenging the constitutionality or legality of

a statute enacted by an initiative.  The only

connection litigation in the latter category has

to the election process is the coincidental one 

that the statute in question was enacted by the 

voters rather than a legislative body.  Therefore,

such litigation would not give rise to any campaign

disclosure obligations.







In re Buchanan (1979)







5 FPPC Opinions 14, 16.


It appears from the information contained in your letter that your organization plans to raise funds to challenge an existing tax.  If that is the case, donations received by the organization would not be considered contributions under the Act and are not required to be reported.


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

