

March 5, 1993

Ben Adams

2019 North Beverly Drive

Beverly Hills, CA  90210



Re:  Your Request for Informal Assistance




Our Advice File No. I-92-653

Dear Mr. Adams:


You have requested advice under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 



Please note that the questions you pose relate to your ability to hold a second public office while serving as a member of the Area Board X on Developmental Disabilities.  The Political Reform Act does not prohibit a public official from holding two public offices, or prohibit the spouse of a public official from holding public office.  The incompatible public offices doctrine is administered by the California Attorney General's office.  Your questions concerning your ability to serve on two related public agencies should be directed to that office.


We have however restated your questions in order to provide informal guidance regarding your duties under the Act.

QUESTIONS


1.  As a member of the California Area Board X on Developmental Disabilities, are you required to disqualify yourself from participating in decisions affecting:


a.  Your rental tenant who is receiving financial support from a regional center?


b.  A regional center which provides a deposit on a rental unit directly to you?


c.  Any nonprofit organization of which you or your spouse are a member?


2.  In a subsequent letter, you asked if you may represent  parents and their child before the Developmental Disabilities Board?

CONCLUSIONS


1a.  A rental tenant is a source of income to you and you are prohibited from participating in decisions which will materially affect the tenant.


b.  The regional center which provides a deposit on a rental unit directly to you is not a source of income to you but is acting as an agent on behalf of a rental tenant.  Thus, you would not have an economic interest in the regional center.


c.  If you or your spouse receive income from a nonprofit organization, that organization would be a source of income to you and you may be prohibited from participating in decisions which materially affect the nonprofit organization.


2.  You are not permitted to represent parents and their child before the Developmental Disabilities Board.

FACTS


You are a member of Area Board X on Developmental Disabilities (Area Board).  The Area Board is a state agency which provides advocacy, monitoring and coordinating activities to ensure that the legal, civil, and service rights of persons with developmental disabilities are guaranteed.  There are 13 regional area boards throughout the state.


You own six apartment units.  You have asked whether you can rent the units to persons with developmental disabilities if that tenant is receiving support from a regional center.  You have also asked if you can receive a rental deposit on a unit directly from the regional center. 


In addition, you would like to become a member of a local school district's special education commission.  The commission was established by the Los Angeles County Board of Education to advise, assist, and make recommendations regarding programs, services and issues related to persons with disabilities.  Both you and your wife actively participate on boards and commissions serving the needs of persons with developmental disabilities.  


In a subsequent letter, you asked if you would be prohibited from representing the parents and their developmentally disabled child before the Developmental Disabilities Area Board for which you are a member.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits public officials from making, participating in, or using their official position to influence a governmental decision in which they know or have reason to know they have a financial interest.  


An official has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


Accordingly, a public official may not make, participate in making, or attempt to use his or her official position to influence a governmental decision if the decision will have a reasonably foreseeable and material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on any of the official's economic interests specified in Section 87103 above.


The Commission has adopted regulations to determine when a decision will have a material financial effect on a public official's financial interests.  (Regulations 18702 - 18702.6.)  We will discuss each of your questions separately and apply the appropriate materiality regulation.

1a.  The rental tenant


The Act would not prohibit you from receiving rental income from a tenant who receives financial support from a regional center.  However, since the tenant is a source of income to you, you would not be permitted to participate in a governmental decision if the income from the tenant aggregates $250 or more in the 12 months preceding the decision and the decision would have a material financial effect on the tenant.  We do not have enough information available on the method by which the tenant qualifies for financial aid from the regional center, nor do we know the relationship between the Area Board and the regional center.


If your rental payments from the tenant are contingent on financial aid the tenant receives from a regional center, you may be prohibited from participating in decisions concerning the awarding of grants to regional centers.


For example, if the board were to consider the awarding of grant money to the regional center providing financial aid to the tenant, and such a decision could impede the center's ability to provide continuing aid to the tenant, meaning that the decision could have an indirect effect on the tenant.  Commission Regulation 18702.6 provides that a decision will have a material financial effect on a source of income which is indirectly affected by a decision, if the decision will affect the source of income by $1,000 or more.  (Regulation 18702.6(a).)


Accordingly, if a decision of the Area Board would affect  your tenant in a manner described above, you would be prohibited from participating in that decision.

b.  The regional center


Again, the Act does not prohibit you from receiving the rental deposit.  Contrary to the above analysis, the regional center would not be a source of income to you.  While the deposit is made by the center, the deposit is made on behalf of your tenant.  The center is merely as an agent for the tenant.  The regional centers would not be a source of income to you.  (Barbosa Advice Letter, No. I-91-365.)

c.  A nonprofit organization


If you hold a position on a nonprofit organization, and receive income in that capacity, that income may be a disqualifying source of income.  In addition, you have a community property interest in the income of your spouse.  If your spouse receives income from a nonprofit organization aggregating $500 or more during a 12-month period, your one-half community property interest in that income, $250, would meet the threshold to be a disqualifying source of income.  If a nonprofit organization for which you or your spouse receive income will be materially affected by any decision of the Area Board, you would be prohibited from participating in that decision.


For example, if a decision was before the Area Board to award  money or enter into a service provider contract with a nonprofit organization which was a source of income to you, you could not participate in that decision if the decision would have a material financial effect on the regional center.


Commission Regulation 18702.5 addresses when a decision will have a material financial effect on a nonprofit entity source of income.  Differing thresholds to determine material financial effect apply depending on the fiscal size of the nonprofit entity.


For an entity whose gross annual receipts are $100,000 or less, the effect of the decision will be material if:

