





January 20, 1993

John Thiella  

Chief of Staff

State Board of Equalization

901 Wilshire Blvd., Suite 210

Santa Monica, CA  90401     






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-92-659

Dear Mr. Thiella:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of State Board of Equalization member Brad Sherman regarding his responsibilities pursuant to Section 89001 of the Political Reform Act (the "Act").   


Please note that this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS


1.  May State Board of Equalization member Brad Sherman distribute the meeting notice you submitted with your request consistent with the mass mailing provisions of the Act?


2.  To whom may the constituent meeting notices be sent?

CONCLUSIONS


1.  The meeting notice submitted with your request for advice meets the requirements of the "constituent meeting" exception to the mass mailing prohibition.


2.  For purposes of the "constituent meeting" exception members of the Board of Equalization may treat the electors that voted them into office in the old districts as their "constituents."  Additionally, in order to avoid confusion, residents in geographic territory which will be shifted to a member's district as of the 1994 election are also to be considered constituents.  

FACTS


Brad Sherman is the Chairman of the State Board of Equalization (the "board").  As a member of the board, Mr. Sherman periodically holds public meetings to inform the public about tax administration issues facing the board.  Mr. Sherman is planning to hold several meetings in 1993.  You have asked whether the notice submitted with your request meets the "constituent meeting" exception to the mass mailing prohibition in Regulation 18901.


Additionally, you stated that in 1992, the four Board of Equalization districts were reapportioned.  You have asked, in light of reapportionment, who will be considered "constituents" for purposes of the "constituent meeting" exception in Regulation 18901.

ANALYSIS

Constituent Meeting Exception


Section 89001 states that "no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense."  A mass mailing is defined as two hundred or more substantially similar pieces of mail.  (Section 82041.5.)  The purpose of the prohibition in Section 89001 was to eliminate the potential unfair advantage which mass mailings featuring an incumbent might provide to an incumbent.  (Section 81002(e).)  


Regulation 18901 clarifies that Section 89001 only prohibits mailings where all of the following apply: 


(1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.


(2)  The item sent either:



(A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or


(B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer;


(3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or



(B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.


(4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b);





Regulation 18901(a).


The mailing you submitted is a prohibited mass mailing pursuant to Section 89001 and Regulation 18901.


However, Regulation 18901 provides a series of limited exceptions to the prohibition.  For example, Regulation 18901(b)(9)(A)(1) provides that:


An announcement sent to an elected officer's constituents concerning a public meeting which is directly related to the elected officer's incumbent governmental duties, which is to be held by the elected officer, and which the elected officer intends to attend.[]






(Emphasis added.)





The basis for the exceptions in Regulation 18901(b) was to ensure that officials would be able to carry out the duties associated with their offices.  The "public meeting" exception permits the use of public funds to notify the official's constituents of meetings in the community directly related to the officer's incumbent governmental duties.  The proposed letter that you included with your request meets the requirements of the exception.

Reapportionment


You have also asked who will be considered Mr. Sherman's "constituents" for purposes of this exception.  You stated that in 1992 the California Supreme Court reapportioned the four Board of Equalization districts.\  


In the Milman Advice Letter, No. I-91-567, with respect to State Assembly mass mailings after reapportionment we advised:


[W]e conclude that the persons residing or doing business in the elected officer's existing district continue to be the officer's constituents for purposes of the exception in Regulation 18901(b)(9)(A)(1) until the next election.  In addition, to avoid uncertainty in the service of the population of California during the interim period after reapportionment and before the November elections, any residents in geographic territory which has been shifted to the district for whom the assemblymember qualifies as an incumbent under Elections Code Section 10212 are also the assemblymember's constituents.


This same conclusion would apply to your situation.  


Case authority provides that where an elected official's district has been redistricted but the official leaves office prior to the next election, the voters that initially elected the official would vote to fill the office in the special election.  The new district would be applicable only after the next general election.  (Sloan v. Donoghue (1942) 20 C.2d 607; Legislature v. Reinecke (1973) 10 C.3d 396.)  Based on this authority it is appropriate that for purposes of this exception, the members of the board may treat the electors that voted them into office in the old districts as their "constituents."


Additionally, in order to avoid confusion, some case authority concludes that residents in geographic territory which has been shifted to the member's former districts may also be considered "constituents."  (Friends of Assemblywoman La Follette v. Superior Court (1982) 134 Cal.App.3d 832.)  Thus, it is appropriate that at this time members may treat persons in the area encompassed by the new districts as constituents.


In your request for advice you stated that pursuant to Elections Code Section 10212, Mr. Sherman might qualify as an incumbent in some of the other districts.  While this may be case, the limited exception provided in the Milman Advice Letter was not intended to be so expansively applied.  The rationale behind the exception was to provide some continuity in the servicing of constituents, not to expand the exception to all districts in which an official might possibly be considered an incumbent.  


Additionally, please be aware that the exception is an exception for mass mailings which include the name of an elected official beyond the letterhead of the mailing.  Thus, there is no prohibition to sending meeting notices which do not otherwise contain the name or title of the elected officer, no matter where the mailing is sent.  Moreover, the Act would not prohibit Mr. Sherman's participation in events wherever they might be held.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

