


July 19, 1993

Kenneth C. Scheidig

General Counsel

AC Transit

1600 Franklin Street

Oakland, California  94612




Re:  Your Request for Advice





Our File No.  A-92-666

Dear Mr. Scheidig:


You have requested advice on behalf of Alameda-Contra Costa  Transit District Director Pat Piras concerning her duties and obligations under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 


Please note that our advice is limited only to the provisions of the Act.  Should you have questions regarding the doctrine of incompatibility of offices or other conflict-of-interest provisions, such as Government Code Section 1090, please contact the Attorney General's Office.


You have written three very detailed memoranda to Director Piras regarding the following issues, which you have submitted for our review.  Since each of the memoranda, dated February 28, 1992, March 25, 1992 and May 27, 1992, contains an extensive analysis of the law involved, you stated that further analysis of the Act is not necessary.  Of importance to you is our conclusions and whether we concur with the advice you have given Director Piras.

FACTS


Pat Piras is a member of the Alameda-Contra Costa Transit 

District ("AC Transit") Board of Directors ("Board").  She owns a business which provides transportation consulting services to other public agencies.  She is a sole proprietor, but often utilizes other individuals and firms as subcontractors.  Her expertise includes compliance with the Americans with Disabilities Act ("ADA") and paratransit issues.  In addition, she often acts as a subcontractor to other private consulting associations and businesses that provide transportation consulting services to various public sector clients.


Your office informed me during our telephone conversation on April 23, 1993 that Director Piras will not file a Statement of Economic Interests based solely on her services as a consultant if she works as a consultant for either Contra Costa County Transit Authority ("CCCTA") or Santa Clara County Transportation Agency ("SCCTA"), which are both public agencies.


ISSUE 1


Director Piras has been asked to participate on the Regional ADA Eligibility Task Force ("task force"), which was established by the Metropolitan Transportation Commission ("MTC") to develop recommendations for criteria to determine who will be eligible for paratransit service.  Once accepted by MTC, the recommendations will be submitted to each fixed route operator for adoption, including AC Transit.


Although participation on the task force is voluntary, a private consulting firm has offered to pay Director Piras as a subcontractor for the time she spends working on task force issues.  The consulting firm would pay her fees from the funds it receives from public agencies on the primary contract.

Questions


1)  Would the private consulting firm be considered Director Piras' source of income under the Act?


2)  Does the answer to #1 change if the primary contractor pays fees to Director Piras from funds it receives from a public agency?


3)  Is there a "nexus" if Director Piras participates in the Board's decision regarding the adoption of MTC's paratransit eligibility criteria if she is paid by the consulting firm for her participation on the task force (which recommends the criteria for MTC)?


4)  Does Director Piras have a conflict of interest if she voluntarily serves on the task force?

Conclusions


1)  If Director Piras contracts with the consulting firm to provide services as a subcontractor, the consulting firm is a source of income under the Act.  Therefore, within twelve months of receiving income of $250 or more from the consulting firm, she may not participate in, or use her official position to influence, any Board decisions which will have a material financial effect on the consulting firm.  (Section 87103(c), Regulation 18702.1 and 18702.2.) 


2)  As long as the contract between the public agency and the consulting firm does not name or stipulate to Director Piras being the subcontractor, Director Piras only has a contract with the consulting firm, which is the source of income to her.  


3)  If there is a "nexus" between the purpose for which Director Piras receives income and a governmental decision, she may not participate in the decision.  A "nexus" exists if the official receives income to achieve a goal or purpose which would be achieved, defeated, aided or hindered by the decision.  (Regulation 18702.1(a) and (d).)  It appears that there would be a "nexus" between the Board decision regarding criteria for paratransit service and Director Piras' compensated work on this task force issue.  Therefore, she may not participate in the Board's decision.


4)  Under the Act, a conflict of interest is based upon a public official having a financial interest in a decision.  Under the Act, Director Piras may not have a conflict of interest in task force decisions which come before the Board if she voluntarily serves on the task force.  However, each decision must be examined to ascertain if any of her financial interests will be materially affected.  In addition, other conflict-of-interest laws may prohibit her from serving on the task force. 

ISSUE 2



Director Piras has the opportunity to bid on a proposal offered by the Santa Clara County Transportation Agency ("SCCTA").

The project includes reviewing and analyzing comparable private sector contracts that other bay area transit agencies have entered into.


AC Transit is the lead agency along with SCCTA and other agencies in a consortium which privately contracts for transit service across the Dumbarton Bridge.  This would be one of the contracts that the analysis would also consider.  If Director Piras' bid is selected by SCCTA, it is possible that she might make recommendations to SCCTA regarding the Dumbarton contract,  which would probably come before the AC Transit Board at the time of its renewal.


If Director Piras is awarded the SCCTA contract, she will not file a Statement of Economic Interests based solely on her services as a "consultant" to SCCTA.

Questions


1)  Since SCCTA is a public agency, would the consulting fees paid to Director Piras by SCCTA be considered income under the Act? 


2)  Under the Act, may Director Piras participate in any Board decisions regarding the Dumbarton Bridge contract if she makes specific recommendations to SCCTA regarding provisions of that contract?


3)  Would the answer to #2 differ if Director Piras' recommendations to SCCTA regarding privatization contracts were general in nature, rather than specifically addressing currently existing contracts, such as the Dumbarton Bridge contract?

Conclusions


1)   The consulting fees that Director Piras receives from SCCTA would be considered income under the Act.  (Section 82030(a).)   However, if Director Piras files a Statement of Economic Interests based on her services as a "consultant" to SCCTA, the consulting fees would then be considered salary from a government agency.  (Section 82030(b)(2).)


2)  Since there would be a "nexus" between the purpose for which Director Piras receives income and the government decision, she may not participate in Board decisions regarding the Dumbarton bridge contract.  (Regulation 18702.1(a) and (d).)


3)  We do not have enough facts to answer this question.  Please refer to the definition of "nexus" in making your determination. 

ISSUE 3



Director Piras would like to bid on a proposal being offered by Central Contra Costa Transit Authority ("CCCTA") to conduct a study assessing how the agency collects and reports indicators on service reliability.  Both AC Transit and CCCTA compete for funds 

from Measure C (a local sales tax measure), the Federal Transportation Agency and bridge tolls.  In addition, the 

AC Transit Board periodically deals with issues regarding BART.


If Director Piras is awarded the CCCTA contract, she will not file a Statement of Economic Interests based solely on her services as a "consultant" to CCCTA. 

Questions


1)  If Director Piras' bid is accepted by CCCTA, would her consulting fees be considered income under the Act?


2)  If Director Piras is a subcontractor for a primary contractor whose bid is accepted by CCCTA, would her subcontracting fees be considered income under the Act?


3)  If the answers to questions 1 and 2 above are yes, would Director Piras be disqualified from participating in any Board decisions regarding:



a) The funds for which both agencies (AC Transit and 



CCCTA) compete if the work for CCCTA involves recommendations regarding those funds?

