





February 18, 1993

Mr. Peter Pierson

Franchise Tax Board

P.O. Box 1468

Sacramento, CA  95812





RE:
Your request for Confirmation






of Telephone Advice






Our File No. I-93-029

Dear Mr. Pierson:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you concerning the gift provisions of the Political Reform Act (the "Act"). Since the questions in your letter of January 13, 1993 seek advice on the filing obligations of the California Manufacturers Association (CMA) and it does not appear that you are authorized to seek advice on behalf of CMA, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS


1.
Does CMA, a lobbyist employer, incur any reporting requirements if it contributes $7,000 toward a tax conference at which a complimentary lunch is provided to legislators?


2.
Does CMA incur any reporting requirements if it does not contribute any funds but is publicized as a sponsor of the conference?


CONCLUSIONS


1.
If CMA sponsors the event and determines or participates in determining which legislators will be invited to the conference, it must disclose its pro rata share of each legislator's complimentary luncheon on its Lobbyist Employer Report (Form 635).


2.
If CMA makes no payment toward the cost of the event, it will not incur any reporting requirements.

FACTS


The Franchise Tax Board, (FTB) the University of California at Davis (UCD) and the California Manufacturers Association (CMA), may jointly sponsor a conference on state taxation of business activities.  In a telephone conversation on January 29, 1993, you stated that CMA is a lobbyist employer.  Attendance at the conference will be free and by invitation and will include selected legislators and members of various associations and societies who are filers of lobbying disclosure reports (e.g., lobbyists, lobbyist employers).  Attendees may be charged a fee for lunch.  However, the luncheon fee will be waived for legislators.  The cost of the conference is $11,000 with the majority of the expenses being attributed to speaker expenses.  


Under one scenario, $4,000 of the event's cost will be paid by UCD and FTB and $7,000 would be paid by CMA.  Under another scenario, CMA may not make any payment but will be treated as a sponsor of the event.  

ANALYSIS


The Act provides that a gift is "any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received...."  (Section 82028.)  The Act also provides that the term "gift" does not include informational material.  (Section 82028(b)(1).)  Informational material includes free admission to informational conferences or seminars which are provided to an official for the purpose of assisting him or her in the performance of his or her official duties.  (Regulation 18942.1.)  However, a free meal provided at such a conference or seminar would be a gift.  (Regulation 18228(a).)


To determine if CMA has a reporting obligation, we must determine if CMA is the source of a gift.  Regulation 18945 states:

...A person is the source of a gift if the person makes a gift to an official and is not acting as an intermediary.


(1)
If a person makes a payment to a third party and in fact directs and controls the use of the payment to make a gift to one or more clearly identified officials, the person is the source of the gift to the official or officials....


As one of the three sponsors of the conference, we will assume that CMA will participate in determining which legislators will be invited.  Therefore, CMA will be a source of a gift to those legislators receiving a complimentary meal.  The amount of the gift would be CMA's pro rata share of the luncheon cost.  Each gift must be reported as an activity expense on the Lobbyist Employer Report (Form 635).  (Sections 86111 and 86116.)


If CMA is publicized as a sponsor but does not make a payment 

toward the conference expenses, CMA would not be a source of a gift and would not incur any reporting requirements.  In either scenario, it is recommended that you advise the legislators which entities are providing the complimentary meal.


Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you have additional questions.






Sincerely,






Lynda Cassady






Political Reform Consultant







