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Section 89512


A Legislator may pay bar dues with campaign funds only if:


1.  The Legislator must perform the role of legal counsel in connection with a political, legislative or governmental purpose, and,


2.  The legislator does not have a private law practice.
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Susie Swatt asked whether Assemblymember Ross Johnson could use campaign funds to pay his bar dues.  I advised that the assemblymember could use campaign funds only if he met the test in the letter to Phillip D. Wyman (Attorney General advisory letter 88-052), dated May 3, 1988.


In the Wyman letter, payment of bar dues with campaign funds was only permissible if:


1.  The Legislator must perform the role of legal counsel in connection with a political, legislative or governmental purpose, and,


2.  The legislator does not have a private law practice.


Assemblymember Johnson would use the bar membership as counsel in litigation concerning Prop 73.  He has no private practice in law and would not privately practice law.  Therefore, he may use the campaign funds for the bar dues.

