




April 29, 1993

Eric Gold

Cooper, Margolin and Biatch

1970 Broadway, Suite 940

Oakland, CA  94612-2263






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-93-059

Dear Mr. Gold:


This is in response to your letter requesting advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  

QUESTIONS

1.
As a contractor to the California Senate Rules Committee are you a "consultant" within the meaning of the Political Reform Act?

2.
Does your contract satisfy the "significant intervening substantive review" exception of Regulation 18700(c)(2)?

CONCLUSIONS

1.
You are a "consultant" for purposes of the Act because you provide information, advice, recommendation, or counsel to the State Senate.

2.
Ultimately, whether there is "significant intervening substantive review" under Regulation 18700(c)(2) will depend on the extent of review actually performed by the Senate staff.  

FACTS


The facts on which this letter is based are from two correspondences between you and the Commission.


You are a self-employed attorney engaged in the private practice of law.  Your clients include corporations, entities, and individuals involved in the health care field such as health care service plans (HMOs), preferred provider organizations (PPOs), hospitals, physicians, medical groups/independent practices associations (IPAs), and miscellaneous business ventures.


You have entered into a contract with the California Senate Committee on Rules to provide the following services:  (1) analyze and advise the State on the effects of various federal health care reform proposals on California; (2) monitor other states and provide information to the State on how other states are meeting their health care demands with limited budgets; (3) based on your review of existing federal-state agreements, recommend the best

"ways and how" to increase federal health care dollars coming into California; and (4) analyze federal mandates and matching programs to determine methods to increase the state allotment.  


You are required to provide written summations on a quarterly basis of the work you perform.  At the request of the State, you may also be required to study and analyze health reports, data, and other relevant materials in order to make recommendations to the State Senate on the best ways to provide affordable, accessible, and high quality health care to all persons in California during this recession period. 


The contract states in relevant part:


6.   (a)  The Contractor shall at all times function as an independent contractor to the State.  It is mutually understood and agreed that the State shall have no right under this Agreement to control or direct the manner or means by which the Contractor provides the services to be rendered to the State...and shall exercise independent judgment in all matters pertaining to the methods by which the Contractor undertakes to fulfill obligations under this Agreement.



(b)
It is mutually understood and agreed that the Senate employs staff with expertise in health care policy and finance, federal legislation, and state budgetary matters.  No report, recommendation, or advice by the Contractor that may directly or indirectly influence a final decision on the Senate shall be presented to Senators or the Senate without significant, intervening, substantive review by Senate staff who are qualified to review it.  Significant, intervening, substantive review shall mean the independent exercise by qualified Senate staff with appropriate expertise, knowledge, and professional judgment in the area of the advice, of the staff person's judgment, including verification of data or analysis that is material to the recommendation or advice, without reliance on the data or analysis of the Contractor.  For this purpose, the Executive Officer of the Senate Committee on Rules shall from time to time identify for the Contractor which Senate staff are appropriately qualified in each area in which the Contractor is to provide recommendations or advice.


The contract also provides that even though you are an independent contractor, you agree to file Statements of Economic

Interests with the Commission to the same extent as a "designated employee" under the Political Reform Act.


You ask in your letter that we assume that legislative or budget actions by the State Senate with respect to some of the areas in which you are to provide services would likely have an impact on the health care field, and possibly a material financial effect on some of your clients which have been sources of income to you. 

ANALYSIS

Public Officials


The Act was adopted by the voters of California in 1974.  The purpose for the conflict-of-interest provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from any bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


In furtherance of this goal, Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using the official's position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  In addition, the Act requires every public official to disclose all the official's economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  


A "public official" is defined in Regulation 18700 as follows:


(a) "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.

* * *



(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:




(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the agency or any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.


 This definition has been broadly interpreted to prevent evasion of the conflict-of-interest safeguards of the Act by the delegation of decision-making authority to private parties such as consultants or independent contractors.  (See e.g., In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69.)  


You are a "consultant" as that term is defined in the Act, if you provide information, advice, recommendation, or counsel to any state or local government agency unless you are not subject to the agency's control and direction and possess no authority with respect to any agency decisions.  (Regulation 18700(a)(2), (A) and (B), Hayden Advice Letter, No. A-84-319; Rose Advice Letter, No. A-83-306 and No. A-84-306; and Kaplan Advice Letter,

No. A-82-108.)  This applies to an individual who is a consultant irrespective of the way the relationship is structured in the contract.  (Egan Advice Letter, I-92-111.)  Thus, a reference to you as an "independent contractor" in the contract is not determinative of whether the exclusions of Regulation 18700(a)(2) apply.


From the inception of Regulation 18700, the Commission has recognized the distinction between the independent contractor and the quasi-employee.  For example, in reaching a determination on whether one of the requirements for the exclusion to the definition of "consultant" applies, Regulation 18700(a)(2)(A), the Commission has concluded that it is necessary to examine the scope of activities performed by the contractor.  The question to ask is whether the duties of the person retained by the public agency are such as to bring them within the meaning of the term "consultant."  (Workman Advice Letter, No. I-87-078.) 


The Commission has found that the exclusion does not apply when contractors to a government agency, in essence, act like "employees" and provide general advice on an ongoing basis with duties like those normally performed by agency staff.  (In re Maloney supra; In re Leach (1978)  FPPC Ops. 48; Kaplan Advice Letter, supra; Todorov Advice Letter, No. I-90-440.)  


However, the Commission has determined that the exclusion does apply when contractors to an agency are retained to use their own judgment and expertise to render professional services according to the specifications of a contract and their decisions are not subject to day-to-day review or direction by the agency.  In those situations, the individuals contract to deliver a finished product, just as any vendor of goods and services, and not to participate in or advise the agency on general governmental decisions requiring expertise.  (Clifford Advice Letter,

No. A-83-103.)  


According to your facts, you will provide information and make recommendations to the State Senate regarding health care systems.  Your contract provides that the State shall have no right to control or direct the manner or means by which you are to perform your contractual duties.  It also provides that you will have no involvement in the final decisions made by the Senate because no report, recommendation, or advice that may directly or indirectly influence a final decision of the State Senate shall be presented without "significant intervening substantive review" by qualified Senate staff.


Based on the facts you have provided, the first requirement of the exception in Regulation 18700(a)(2)(A) appears to be met if you were retained to use your own judgment and expertise according to the specifications of a contract and all you do is deliver a finished product to the agency relating to health care systems.  


However, both of the exclusionary requirements must be satisfied for the exception to apply.  Regulation 18700(a)(2)(B) may apply if you have no authority to make an agency decision.  Typically, consultants who are retained to perform studies, audits, or evaluations are excluded from coverage of the Act because they do not make governmental decisions and do not act as quasi-employees of an agency.  (In re Leach, supra.)


It appears that you have broad discretion in the tasks performed under this contract.  The nature of the discretionary decisions lend considerable weight to the proposition that you are involved in the decision-making process much like an employee of the State Senate.  (Davis Advice Letter, No. I-91-473.)


Furthermore, we have advised that where the employees of a corporation which has contracted to provide services to a local port district choose alternatives from out of the multitude of possible alternatives that may exist, the employees in essence make district decisions to reject other types of plans.  (Herscher Advice Letter, No. A-92-278.)  The Commission has also found that where a contract calls for an engineer to provide a series of services pertaining to upgrading and improving domestic water systems and the engineer evaluates and recommends to the agency the type of system that would be the best for the agency, the engineer is a consultant.  (Rose Advice Letter, supra.) 

