




April 29, 1993

Warren T. Furutani

1431 W. 185th Street

Gardena, CA  90248






Re:
Your Request for Informal Assistance Our File No. I-93-063

Dear Mr. Furutani:


You have requested informal assistance concerning the new "ethics" provisions of the Political Reform Act (the "Act")  which limit the receipt of gifts and honoraria by local elected officials. 


Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

QUESTION


Are payments made to a local elected official for addressing audiences on educational issues as part of a business, trade, or profession honoraria if the predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches?

CONCLUSION


The Act provides that an honorarium does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching.  However, where the predominant activity of a business, trade, or profession is making speeches, the payments received are honoraria. 

FACTS


You have been an elected member of the Los Angeles City Board of Education since 1987.  You receive compensation in connection with that office in the amount of $2,000 per month.  


You recently filed a Form 721 in connection with your candidacy for the city council of the City of Los Angeles. 

You have also been a motivational speaker for more than fifteen years, and have been addressing audiences primarily on educational issues.  However, you also address audiences on issues pertaining to Asian American history, empowerment and related topics.  At the present time, almost one-third of your income is derived from speaking engagements, and you receive remuneration in the amount of $500 to $1,000 per engagement.  You have filed personal income taxes in connection with your speaking activities for more than two years and have withheld social security taxes for two years. 

ANALYSIS


Under the new "ethics" laws, local elected officeholders are prohibited from accepting any honoraria for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering, or any gifts, from any single source, which is in

excess of $1,000, in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith.  (Section 89501.)


As an elected member of the Los Angeles City Board of Education and as a candidate for a local office you are required to report sources of income you receive of $250 or more in value if the source is located in or doing business in the jurisdiction  and all honoraria of $50 or more on your Statement of Economic Interests.  (Section 87207 and Regulation 18935.)


The question you present is whether remuneration you may receive for making speeches constitutes "income" or "honoraria."  

Section 89502 defines the term "honorarium."  The definition is applicable to local elected officeholders.  (Regulation 18931.)  Section 89502 states in relevant part:


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.... 





Sections 89502(b) and (c), emphasis added.


As set forth above and in Regulation 18932, earned income for providing personal services which are customarily provided in connection with a bona fide business, trade, or profession is specifically exempted from the scope of the honoraria prohibitions, provided the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is not making speeches.  

Bona Fide Profession of Teaching


Regulation 18932.2 defines "bona fide profession of teaching" for purposes of the gift and honoraria provisions.  Regulation 18932.2 provides:


For purposes of Government Code Sections 

89502, 89503(b), and 89506(c)(3), an individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances:


(a)  The individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university accredited or licensed by an agency of the State of California; or by an agency of any other state in the United States; or by an agency of the Federal government; or by a bona fide independent accrediting organization.


(b)  The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession.


(c)  The individual receives payment for teaching students enrolled in an examination preparation program, such as a State Bar examination review course.





Emphasis added.


Based on your letter and our telephone conversation of

April 2, 1993, you have addressed audiences at various colleges and universities.  Furthermore, you consider yourself to be involved in the bona fide profession of teaching because you address educational issues.  We do not have sufficient facts to determine whether the provisions of Regulation 18932.2(a) apply to your facts.  For example, it would appear that if you only make a single appearance at a college or university and no course credit is offered to the attendees, the appearance would not qualify as "teaching."  However, if any of the requirements of Regulation 18932.2 are met, the payments received may be reported as income. 

"Bona Fide" Business, Trade, or Profession Where Speaking Is One of the Services Customarily Provided


Where an official is not involved in the bona fide profession of teaching, it is still possible to receive income as part of a bona fide business, trade, or profession where speaking is one of the services customarily provided in connection with the bona fide business, trade, or profession.  However, if making speeches is the predominant activity

 of the business, trade, or profession, payments for the speeches must be reported as honoraria. 


You have been a public speaker for over a decade.  Furthermore, you have filed personal taxes and social security taxes for more than a year.  Although you consider yourself to be an educator by profession, it appears that the sole or predominant activity of your business, trade, or profession is speechmaking.  Therefore, it does not appear that you are engaged in a "bona fide" business, trade, or profession for purposes of the "ethics" provisions of the Act.  Unless any of the exceptions of Regulation 18932.2 apply to your facts, it would appear any remuneration you receive for your speaking engagements is reportable as honoraria.  


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

Jeff Marschner

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

Counsel, Legal Division
