

May 19, 1993

Carlo Michelotti, RPh,MPH

California Pharmacists Association

1112 I Street

Sacramento, CA  95814



Re:  Your Request for Advice




Our File No. I-93-102

Dear Mr. Michelotti:


This is in response to your request for advice under the "revolving door" provisions of the Political Reform Act.

Since the questions you pose appear to be merely hypothetical questions, we are treating your request as a request for informal assistance.

QUESTIONS


1.  Are you permitted to present testimony from the California Pharmacists Association at a public hearing before the Department of Health Services on the hazards of saccharin as a toxic substance in cough syrups?


2.  Are you permitted to participate in meetings with Department of Health Services staff regarding Long Term Care facility drug storage regulations?


3.  Are you permitted to participate in a task force convened by the Department of Health Services to discuss appropriate implementation of new procedures for Medi-Cal claims processing?

CONCLUSIONS


1.  You are not permitted to present testimony on behalf of the California Pharmacists Association at a public hearing if the Department's purpose for the hearing is to receive input on the development of regulations, rules or standards regarding the use of saccharin in cough syrups.  This prohibition would apply for 12 months after you left your employment at the Department of Health Services.


2.  You are not permitted to participate in meetings with Department staff regarding Long Term Care facility drug storage regulations.  This prohibition would apply for 12 months after you left your employment at the Department of Health Services.


3.  You would be permitted to participate in a task force convened by the Department if you are doing so as volunteer community service, not as a paid representative for any person, including the Association.

FACTS


You are a former employee with the Department of Health Services ("Department").  Your last day of employment was

February 28, 1993.  You had been a supervisor in the Medi-Cal Operations Division's Stockton Medi-Cal Drug Unit, an activity which involved rendering decisions on prior approval for use of certain drugs when treating Medi-Cal patients.


During your final 12 months with the Department, you were not involved with awarding contracts, or with court cases or administrative hearings.  You were responsible for implementing the Medi-Cal Drug benefits policy.  Your position with the Department was designated in its conflict of interest code.


You are currently with the California Pharmacists Association ("Association").  The Association focuses on areas and issues of interest to professional pharmacists as a society, not on the express needs of any one or few individuals.

ANALYSIS

Revolving Door Provisions Under the Milton Marks Postgovernmental Employment Act


Section 87406 provides that designated employees of state administrative agencies are prohibited from representing any other person for compensation, before their agency, or any officer or employee of their agency, by means of formal or informal appearances or oral or written communications, if the former employee is attempting to influence (1) the administrative action of the agency, (2) any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or (3) the sale or purchase of goods or property.  This prohibition lasts for one year after leaving office or employment.



The term "person" as used above, is not specifically defined in the revolving door provisions.  The Act defines "person" in other contexts to be any individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, association, committee, and any other organization or group of persons acting in concert.  (Section 82047.)  We have no reason to believe that the authors of the revolving door provisions intended to create a separate and distinct definition of "person."


You were a designated employee with the Department of Health Services, a state administrative agency.  You may not, therefore, represent the California Pharmacists Association, for compensation, before the Department, or any officer or employee of that agency, for the purpose of influencing (1) any administrative action of the agency, (2) any proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or (3) the sale or purchase of goods or property.  This prohibition lasts for one year after terminating employment with the Department.

Question 1 


Would you have a problem if asked to present testimony from the Association at a public hearing on the hazards of saccharin as a toxic substance in cough syrups.  However, you did not indicate the purpose of the public hearing.  It would appear that such a hearing is for the purpose of receiving testimony from interested parties to enable the Department to develop regulations, rules or standards regarding the use of saccharin in cough syrups.  Providing testimony at such a public hearing on behalf of the Association is for the purpose of influencing administrative action and is prohibited. 


Question 2


In this scenario you are inquiring about a sit-down meeting with staff from the Department of Health Services' Licensing and Certification Division regarding drug storage regulations and compliance.  The purpose of the meeting would be to "present the Association's views on Department policy (i.e., interpretation of regulations)."


The Commission, in its Bagatelos Advice Letter, A-91-202, held that informational meetings between a representative of a nonprofit corporation and state agency officials to determine the [state] agency's viewpoint were not influencing administrative action.  Accordingly, a sit-down meeting specifically for the purpose of obtaining interpretation of regulations would not be "influencing administrative action."  However, if the purpose of the meeting is to present, or the meeting in fact results in presentation of, the Association's views on Department policy, this, too, would be an attempt to influence administrative action and is prohibited.

Question 3


Finally, you would like to know if you could participate in a task force convened by the Department and other health professionals in the community.  The purpose of the group would be to discuss appropriate implementation of new procedures for Medi-Cal claims processing.  You stated that expertise and input would be personal and specifically solicited by the Department.  The Association's position would not be an issue.


The Milton Marks Postgovernmental Employment Restrictions Act prohibits state employees who left a state administrative agency from representing, for compensation, any other person before that state administrative agency.  If your service on the task force is strictly voluntary community service and not as the paid representative for any person, including the Association, it would not be prohibited under the Act.

Traditional Revolving Door


Even prior to the enactment of the new ethics provisions of the Act, the Act did provide a life-time restriction on postgovernmental employment activities under certain circumstances.  Sections 87401 and 87402 provide:


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:



(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.



(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.





Section 87401.


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.


You have not provided any examples of specific proceedings in which you were involved as an agency official.  You indicated   that during your final 26 months with the Department you served as supervisor in the Medi-Cal Operations Division's Stockton Medi-Cal Drug Unit.  You further stated that during your final 12 months with the Department, you did not have anything to do with awarding contracts, or with court cases or administrative hearings.  If any of your subordinates who were under your supervisorial control participated in proceedings, you are still deemed to have participated in such proceedings and the revolving door provisions still apply.  (Brown Advice Letter, No. A-91-033.)


I hope this has been helpful to you.  If you have any further questions, please contact the Commission's Legal Division at (9l6) 322-5901.



Sincerely,



Jeff Marschner



General Counsel



By:  Jeanette E. Turvill




Political Reform Consultant

