




April 12, 1993

Sanford M. Litvack

Executive Vice President

Law and Human Resources

The Walt Disney Company

500 South Buena Vista Street

Burbank, CA 91521-1030






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-93-105

Dear Mr. Litvack:


This is in response to your letter requesting advice concerning the Commission's interpretation of Section 82028 of the Political Reform Act (the "Act").   Specifically, your inquiry concerns an exception to the definition of gift called the "protocol exception" and the applicability of this exception to situations where public officials are asked to appear in their official capacity.  

QUESTION


1.  Does the "protocol exception" apply to situations where public officials are asked to appear, in their official capacity, at an event such as those hosted by the Walt Disney Company?  These events would include opening ceremonies, press events introducing new attractions, or events honoring public service and citizenship, such as naturalization ceremonies.


2.  If the "protocol exception" does not apply, has the Walt Disney Company made a gift to the public officials who attend or participate in these Disney events?  If so, how would such gifts be valued?

CONCLUSION


1.  The "protocol exception" does not apply to officials attending events at which they receive both tangible and intangible benefits from the person or business entity that hosts the event and from those who attend it.  


2.  Unless otherwise excluded from the definition of gift, when officials attend an event hosted by the Walt Disney Company at Disneyland, they are receiving "gifts" within the meaning of the Act.  The issue is the valuation of the benefits received.  Depending upon the purpose for which an event is held, the value of the benefits attributed to each official may either be the official's pro rata share of the cost of the event or the actual cost of the meal or other gifts provided to the official. 

 FACTS


The Walt Disney Company ("Disney") occasionally conducts grand openings, naturalization ceremonies, press events or other special events of this kind.  These events are sometimes held during normal operating hours, but not always.  Frequently, Disney would like to ask public officials to attend these events in their official capacity.


Tourism remains among the most important industries in California and Disney continues to play a key role in bringing tourists to the state.  Each year Disney generates hundreds of millions of dollars in tax revenues and economic activity in the state.  For this reason, you contend in your letter that it is important for public officials to keep abreast of new Disney promotions and developments.  When Disney hosts an opening ceremony or a press event introducing a new attraction, such as Toon Town (a "land") or Fantasmic (a nighttime show), or a new promotion such as a celebration of one of the Disney characters during the year or a Mardi Gras or other theme, public officials who attend these events will be better informed and able to speak knowledgeably about Disneyland to potential tourists.


Disney also hosts events which celebrate and encourage public service and citizenship.  For example, each year Disneyland's Community Service Awards are distributed at a luncheon to honor those who have generously contributed their time to programs benefiting the community.  Disney has also hosted naturalization ceremonies.  At the request of the United States Treasury Department, Disney recently held an event honoring the 50th anniversary of United States savings bonds.  Each year, Disney also hosts the American Teacher Awards which honor excellence in education.  You assert in your letter that public officials should be encouraged to attend and participate in events of this type in order to demonstrate state and local governments' support for these fundamental civic objectives.


You indicated in your telephone call that Disney customarily provides food and beverage to those persons who are invited to these types of events.  Occasionally, you ask particular officials to make a speech.

ANALYSIS


The Act defines the term "gift" to mean "any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received."  (Section 82028.)  Section 82044, in turn, defines "payment" to include a "rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible."


There are exceptions to this general rule.  (Section 82028(b).)  One of these exceptions, the "protocol exception" was enunciated by the Commission in the White Advice Letter, No. I-92-218).  (See also, White Advice Letter, No. I-92-277.)  This exception was promulgated by the Commission in recognition of the fact that certain public officials are frequently asked to obtain complimentary admission tickets to tourist attractions located in their districts for third parties, such as visiting foreign dignitaries or public officials, or special groups, i.e., schools or charitable organizations.  In order to preclude these officials from being construed as the recipients of the "gifts" (the tickets), the "protocol exception" was devised and applied, provided that certain other conditions were met.


The factual situation you posit does not resemble the one addressed by the Commission in the White letter.  We recognize that it is sound public policy to create a climate that encourages businesses to flourish in this state, including tourism.  This, however, is an insufficient basis upon which to extend the "protocol exception" to officials attending events at which they receive both tangible and intangible benefits from the person or business entity that hosts the event (here, a private business entity and lobbyist employer).  (See, Sutton Advice Letters, No. A-92-561 and I-92-351.)  


The fact that the official may be attending the event in his or her official capacity does not change our conclusion.  For example, the Commission has previously advised the Office of the Governor that free meals provided to the governor and some of his staff members by a foreign government are gifts even if received during official business travel to that foreign nation.  (Memorandum, File No. A-87-091; see also, Stirling Advice Letter, No. A-85-045.) 


As discussed above, the "protocol exception" was intended to address a specific factual situation and has limited applicability.  This strict interpretation of the "protocol exception" to the definition of "gift" is in keeping with the rule which provides that an exception to the general rule must be narrowly construed.  (Estate of Banerjee (1978) 21 Cal.3d 527, 540.)


It is clear that when officials attend events hosted by the Walt Disney Company at Disneyland, they are receiving "gifts" within the meaning of the Act.  The issue is the valuation of the benefits received. 


In most cases, the standard enunciated by the Commission in the Gutierrez Opinion governs receptions, dinners or other events at which officials are guests.  (In re Gutierrez (1976) 3 FPPC Ops. 44.)  The value of the benefits attributed to each official is the official's pro rata share of the cost of the event.  This figure is determined by calculating the total cost of the event and dividing the total cost by either the number of persons who attended or the number of persons who made reservations to attend.


However, the Commission has also advised that if an event is held for a specific purpose which is other than for the purpose of entertaining or meeting with officials, the value of the benefits attributed to each official is the actual cost of the meal or other gifts provided to the official.  In other words, if the event would have been held regardless of whether officials attended and if no arrangements for the event were modified in consideration of the officials' expected attendance, then the value of the benefits attributed to each official does not include a pro-rata share of the total cost of the event.  (FPPC Lobbying Newsletter, Vol. 13, No. 1, March 1991, p. 11; Sutton Advice Letter, No. A-92-414.) 


Regardless of which method of valuation Disney applies to a given event, one additional benefit may also have to be valued.  Generally, free admission to Disneyland is a gift.  However, this benefit has no value if the official merely attends the event and does not receive any additional benefits.  This conclusion is premised on two assumptions:  (1) All of the guests attending the event hosted by Disney are given free admission to the event; and (2) The official's free admission does not permit access to rides and other attractions in the park.


We appreciate the importance of having public officials attend ceremonial events, such as the naturalization ceremonies or the American Teacher Awards.  This letter is not intended to discourage officials from attending such events, but only to clarify for all involved the aspect of such attendance that is considered a "gift" for purposes of the Act.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Jeff Marschner 

General Counsel

By:
Deanne Stone


Senior Commission Counsel

