





May 26, 1993

Judge Morton R. Colvin

318 Whitethorn Court

Windsor, CA 95492







Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-93-131

Dear Judge Colvin:


You have requested advice concerning your reporting obligations under the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act.  Since your letter concerns past reporting obligations, we consider it to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).


QUESTION


As a retired judge, are you required to file statements of economic interests (Form 721)?

CONCLUSION


Retired judges who serve or expect to serve 30 days or more in any 12-month period must file statements of economic interests.

FACTS


You retired as a judge in February 1990.  Subsequently, you have served as a retired judge pro tem.

Judge Morton Colvin
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ANALYSIS


Regulation 18724 (copy enclosed) states that court commissioners and pro tem or retired judges are not required to file statements of economic interests pursuant to Government Code Section 87200, et seq., if they serve or expect to serve less than 30 days in any 12-month period.


Once you expect to serve or you have served 30 days or more in any 12-month period, you must begin filing statements of economic interests with the clerk of the court to which you have been assigned.  Since there appears to be confusion regarding your filing obligations as a retired judge, you may commence filing your 1992 annual statement.  You must continue filing annual statements until your assignment ends.  Once your assignment ends and you do not receive a new assignment, you must file a leaving office statement within 30 days of leaving your last assignment.


If you have any questions or need further assistance, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Dixie Howard







Legal Documents Examiner







Technical Assistance Division

Enclosure

