





May 27, 1993

Janice Rogers Brown

Legal Affairs Secretary

Office of the Governor

State Capitol

Sacramento, CA  95814







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-93-137

Dear Ms. Brown:


You have requested advice concerning the reporting of various public events held during the week of March 22, 1993, to honor the memory and accomplishments of the late Assemblyman B. T. Collins under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your letter asks only a general question.  Therefore, we consider it to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).  


 Your letter states that the events following Assemblyman Collins' death were funded by donations from individuals and businesses, and asks if the Act's reporting provisions would be applicable to such donations.  


As you know, the Act requires disclosure by public officials of gifts and other benefits received if an official receives gifts totaling $50 or more from a single source.  In addition, elected officials and certain administrative officials may not receive gifts totaling more than $270 in a calendar year from a single source, and may not receive gifts totaling more than $10 in a calendar month made or arranged by a lobbyist.  


According to information provided by lobbyist Paula Treat, the California Correctional Peace Officers Association paid $5,000 and later reimbursed her an additional $2,564.05 for costs associated with a "wake" held during the week following Assemblyman Collins' death.  The event was open to the public, and Ms. Treat estimates that 2,500 to 3,000 people attended.  It appears that there were no other events at which officials received reportable benefits.


Although we agree that these payments were made to honor Assemblyman Collins and were not made for the purpose of entertaining or making gifts to officials, the Act does not provide a method for exempting such payments from disclosure or limitations.  However, because the amount of benefit attributable to each attendee is approximately $3.00 ($7,564.05 divided by 2,500), the benefit will not be reportable by any official who attended the event unless the official receives other gifts from the California Correctional Peace Officers Association during 1993 totaling $47 or more. 


If you have additional questions concerning this matter, please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

