




August 12, 1993

J. Robert Flandrick

Burke, Williams and Sorensen

611 West Sixth Street, Suite 2500

Los Angeles, California 90017






Re:
Your Request for Advice

Our File No. I-93-161

Dear Mr. Flandrick:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of public officials of the City of Camarillo concerning the gift provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

Since your questions do not concern a specific governmental decision but rather seek general guidance, we are treating your request as one for informal assistance. 


Furthermore, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

QUESTIONS


Do "honorary" memberships to a golf course and club given to the City of Camarillo constitute gifts to the following public officials:


1)
Management employees when they are provided a membership by the city as part of their compensation package; 


2)
The city clerk who will be designated as the officer of the city to hold title to the memberships; or


3) 
City councilmembers where the city will limit the use of the memberships to agency officials when they act as hosts for official guests of the city.

CONCLUSIONS


The "honorary" memberships given to the City of Camarillo do not constitute gifts to the following public officials as follows:


1)
The management employees if they are provided to them by the city as part of their compensation package; 


2)
The city clerk where the clerk is merely acting as the designated officer of the city to hold title to the memberships; or


3)
The city councilmembers where the officials are performing an official or ceremonial role on behalf of the city.

FACTS


The City of Camarillo has been offered a gift by a local nonprofit organization consisting of two "honorary" memberships in a golf course and club owned and operated by the organization.  There are no membership dues attributable to the "honorary" memberships.  Acceptance of the "honorary" memberships by the city would not constitute an equity ownership interest in the club nor an interest in real property upon which the course and club are located.  The city estimates that the value of each "honorary" membership is between $1,000 and $1,500. 


The articles and bylaws of the nonprofit organization provide that all "honorary" memberships must be held in the name of an individual, not a corporate entity.  Thus, the city council proposes that if the gifts are accepted by the city, the city clerk will be designated as the officer of the city to hold title to the "honorary" memberships.  The city clerk will serve as trustee for the city, subject to the adoption of regulations by the city pertaining to the use of the "honorary" memberships.


It is contemplated that the regulations pertaining to the use of the memberships will provide that the use of the "honorary" memberships will be limited to elected officials when acting as hosts for official guests of the city and management employees, or other employees of the city, when use of the memberships is part of a compensation package negotiated in a collective bargaining agreement.  Payments for meals and beverages will be the responsibility of the individuals using the memberships.

ANALYSIS


City councilmembers are public officials with full disclosure obligations.  (Sections 82048 and 87200.)  For purposes of this analysis, we assume the managerial employees of the city and the city clerk are also public officials with full disclosure obligations.  As such, they must file an annual statement of economic interests and disclose any gift of $50 or more in value.  (Section 87207.)  The Act also provides for a $1,000 gift and honoraria limit with respect to local elected officials from any single source in any calendar year.  (Section 89501.)


Your question is whether the use of the "honorary" memberships by the local elected officials, the managerial employees, and the city clerk will constitute gifts to these officials.  If they are gifts valued cumulatively at $250 or more, the councilmembers and staff would be required to disqualify themselves from any city decision which will have a reasonably foreseeable material financial effect on the golf course and club, which is distinguishable from the effect on the public generally.  (Section 87103(e).) 


You state in your letter that the two "honorary" memberships offered to the city are not earmarked by the donor for any specific agency officials.  The memberships will be given to the city clerk who is a responsible official of the agency, and the use of the gift passes will be limited by the agency to agency officials, including elected officials when acting as hosts for official guests of the city and management employees of the city as part of their negotiated compensation package. 

Management Employees


On the basis of your facts, it would appear that the use of the memberships would be a benefit to the managerial employees which would accrue from their employment relationship.  You stated that the basis for the use of the memberships would be a collective bargaining agreement.


In the past, the Commission has advised that certain fringe benefits are part of salary in that the employee agrees to receive a smaller payment in exchange for receiving the remaining portion of his or her compensation by the way of these fringe benefits.  These have included fringe benefits such as pension plans, health benefits, deferred compensation, tax sheltered annuities, life insurance, leaves, etc.  (In re Moore (1976) 3 FPPC Ops. 33, 36;

Alquist Advice Letter, No. A-92-047; James II Advice Letter,

No. A-88-469.)


Furthermore, in the Schectman Advice Letter, No. A-87-226, the Commission advised that payment of legal defense expenses and judgments for general and special damages against specified public officials were excluded from the definition of "income" as that term is defined in the Act.  The Commission noted that these expenses were subject to collective bargaining, and thus, were considered terms or conditions of employment.


Therefore, on the basis of your facts, it would appear that the use of the memberships would be a fringe benefit negotiated as a term or condition of employment which is part of the employees' governmental salary and would not constitute income.  However, the exclusion of governmental salary from the definition of "income" is intended to apply to payments made for consideration and not to gifts.  (Riddle Advice Letter, No. A-89-200; Quan Advice Letter, No. A-89-182.)    


In In re Stone (1977) 3 FPPC Ops. 52, the Commission outlined the standards that would have to be met for a gift to be deemed a gift to an agency rather than a gift to an official.  In 1987, the Commission adopted Regulation 18726.7 which provides that gift passes or tickets provided to an official by a private donor are not gifts whenever certain criteria apply.  The provisions reflected the existing advice in each of the specific situations described, with the exception of subdivision (a), which represented "a slight modification of the Stone Opinion for purposes of the described gift tickets only."  (Proposed Amendments and Additions to Gift Regulations, Staff Memorandum from Robert Leidigh, dated December 30, 1986.)


Regulation 18726.7(a) generally codified the requirements in 

the Stone Opinion supra, "with the restriction that the gift passes or tickets would be used only by a public official or his or her immediate family.  Transfer to other persons would result in treatment as a gift to the official."  (Staff Memorandum, supra.)


Regulation 18726.7 provides in relevant part:


Passes or tickets which provide admission or access to facilities, goods or services, or other tangible or intangible benefits (including passes to motion picture theaters, amusement parks, parking facilities, country clubs, and similar places or events, but not including travel or lodging), which are provided to an agency official are not gifts to the official whenever (a), (b), (c), or (d), or (e) applies:


(a)  The donor gives the tickets or passes to the official's agency, through a responsible official of the agency, for the sole purpose of distributing the passes or tickets to officials of the agency and their spouses and immediate families and use of the tickets or passes is so limited by the agency; and


The tickets or passes are not earmarked by the donor for any specific agency officials; and


The agency retains a written public record of the terms under which the tickets were accepted by the agency and the terms under which the tickets or passes were distributed and to whom they were distributed.





* * * *


(d)  The tickets or passes are provided to the agency official for use by the official and his or her spouse and immediate family because the official has an official or ceremonial role or function to perform on behalf of the agency at the event in question.





Regulation 18726.7(a) and (d).


Thus, it would appear that if the regulations promulgated by the city are consistent with the requirements of Regulation 18726.7(a), the "honorary" memberships provided to the managerial employees as part of their compensation package would not constitute gifts.

City Clerk


Furthermore, the city clerk would not be receiving a gift nor would be acting as the intermediary of a gift if the provisions of Regulation 18726.7(a) are applicable.  This includes the requirement that the agency retains a written public record of the terms under which the gift passes were accepted by the agency and the terms under which the passes were distributed and to whom they were distributed.

