

June 4, 1993

Ben Adams

2019 North Beverly Drive

Beverly Hills, CA  90210



Re:  Your Request for Advice




Our File No.'s I-93-174




and I-93-193

Dear Mr. Adams:


This is in response to your two letters requesting advice under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act. Since you are not inquiring about a specific decision before you, in your capacity as a member of the Area Board X on Developmental Disabilities, we are treating your letters as requests for informal assistance.

QUESTIONS


1.  May you represent, for compensation, parents and their child with developmental disabilities in disputes before local school districts?


2.  May you receive funds from the state as payment for your services as an advocate for the parents?

CONCLUSIONS


1.  The Act would not prevent you from representing, for compensation, parents and their child before a school district.  Please note, however, that if the parents are a source of income to you, you would be prohibited, as a member of the Area Board X on Developmental Disabilities, from participating in decisions affecting the parents and their child.


2.  The Act would not prevent you from receiving  compensation from the state as payment for your services.  

FACTS


You are a member of Area Board X on Developmental Disabilities ("Area Board").  The Area Board is a state agency which provides advocacy, monitoring, and coordinating activities to ensure that the legal, civil, and service rights of persons with developmental disabilities are guaranteed.  There are 13 regional area boards throughout the state.


In an earlier request for advice you asked if you could represent the parents and their child with developmental disabilities before the Area Board.  You were advised that doing so would be using your official position to influence the Area Board and you were not permitted to do so.  (Adams Advice Letter No. I-92-653.)


You are now asking if you could represent the parents and their child in resolving disputes before local school districts.  It appears from the information provided in your April 27 and 

May 7, 1993 letters, that payment for this representation is sometimes made directly by the parents and may, in other instances, be paid through a state subsidized program.


We informed you in our March 5, 1993, advice to you, and need to again remind you, that our advice is limited to the provisions of the Political Reform Act.  The doctrine of incompatible public offices may also be applicable and is administered by the California Attorney General's office.  Your questions concerning your ability to serve on two related public agencies should be directed to that office.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits public officials from making, participating in, or using their official position to influence a governmental decision in which they know or have reason to know they have a financial interest.  


An official has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on:


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


According to Section 87103, any person or business that has made any payment to you aggregating $250 or more in the past 12 months, is a potentially disqualifying financial interest for the purposes of Section 87103.  If you receive $250 or more from the parents and child who you represent for your advocacy services, they would be a source of income to you.


This would hold true even if a state program subsidized the advocacy program and made payments directly to you.  The payments are directly related to your representation for specific individuals.  The individuals, not the state, retains your services.  (Barbosa Advice Letter, No. I-91-365, Morris Advice Letter No. I-90-373.)  The state is merely making payments to you for services rendered on behalf of the parents and child.  If you receive $250 or more from the program to represent specific parents and their child, the parents and child would be a source of income to you.


Accordingly, you may not make or participate in making, or use your official position to influence any decision of the Area Board which would have a reasonably foreseeable material financial effect on a parent and their child who provided $250 or more in income in the 12 months preceding the decision.


Thus, the Act does not prevent you from receiving income, but does prevent you from participating in Area Board decisions which could affect the sources of income.  For example, in your letter you indicated that the Area Board does, on occasion, file a lawsuit against a school district.  You did not indicate what the issues would be in the lawsuit or whether monetary damages would be awarded to parents or their child as a result of the lawsuit.


If the lawsuit sought compensation or remuneration a parent or child who are your source of income, or the parents or child were the subject of the lawsuit, you could not, in your capacity as a member of the Area Board, participate in decisions concerning the litigation which would affect the parents and their child.


You are, however, prohibited from representing the parent and child before a school district purporting to do so on behalf of the Area Board.  (Regulation 18700.1.)


You have not provided information concerning a decision before you at this time.  If you should have a specific decision before you as a member of the Area Board which may affect your sources of income, please feel free to contact our office with specific facts concerning the decision, and we will be happy to address the question.


If you need further assistance, please feel free to contact the Commission's Legal Division at (9l6) 322-5901.


Sincerely,


Jeff Marschner


General Counsel


By:  Jeanette E. Turvill



Political Reform Consultant



Legal Division
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