

May 25, 1993 

Honorable Bernie Richter

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, CA 94249-0001



Re:  Your Request for Advice


Our File No. A-93-209

Dear Assemblyman Richter:


This is in response to your letter dated May 14, 1993.  You seek advice under the Political Reform Act  regarding how to respond to a notification that you have received a gift when in fact either you have not received the gift or the value of the gift is substantially less than the amount stated in the notification.  


Apparently, this problem arises when you attend events at which food and drink are served.  After you attend, you sometimes receive notification from the event's sponsor that you have received a gift of a value that far exceeds the value in food and drink that you consumed at the event.  This even occurs in cases where you have not consumed any food or drink at the event.  In any case, it is your policy not to receive any gifts.  Therefore, it is your custom to inform the sponsor in advance of an event where you intend to consume food or drink that you wish to be billed for your share of the food and drink costs.  


As you are aware, the Political Reform Act regulates the receipt of gifts by public officials.  The fair market value of the tangible items received by an official at a party or reception is considered a gift under the Act.  


If the value is $50.00 or more, the gift is reportable on the official's statement of economic interests.  If the value exceeds $270.00, under the ethics legislation passed in 1990, the official may not accept the gift at all.  Additionally, the Act requires the public official to aggregate gifts received from a single source.  The value of aggregated gifts from a single source applies to both the $50.00 reporting threshold and the $270.00 gift limit.  The most difficult issue appears to be how to ascertain the actual fair market value of the gift.


The Commission has struggled with this issue for several years.  The problem lies in the fact that, often, both the organization holding the party or reception and the public official who attends are required by the Political Reform Act to report the value of the gift.  To ease the computation of the value of such a gift for reporting purposes, the organizations giving the party divide the total cost of the event by the total number of confirmed attendees and thereby arrive at a per person cost.  They then report that amount as the value of the gift given to each public official who attended the event.  


However, officials who attend these types of events often do no more than have an appetizer or two and then leave. Nevertheless, when the organization giving the party applies the cost-per-person formula described above and files its report under the Political Reform Act, it appears that the official was given much more of a gift than is actually received.  


To alleviate concerns voiced by public officials over this problem, we have recommended that they immediately notify the sponsor and inform the sponsor of what they actually consumed.  The actual value of what was consumed is the value of the gift received and the sponsor should adjust its reports to reflect this.


Furthermore, legislation effective January 1, 1992 also assists the official.  Government Code Section 86112.5 requires any person who is required to file lobbying disclosure reports under the Political Reform Act to provide each beneficiary of a gift with the date, amount and description of the gift.  This information must be provided within 30 days after the close of the quarterly reporting period in which the gift was given.  


Although the process of contacting the donor of the gift for purposes of notifying them of what was actually consumed or received may be somewhat inconvenient, it does provide a method by which the official can attend these functions and not have to report the value of the gift as calculated on a cost-per-confirmed attendee basis.


It is my feeling that given a situation in which you stop by a reception for a few minutes, possibly consume a soft drink or an hor's d'oeuvre and leave the reception, that you would not encounter any reporting obligation as long as the donor was notified of what you actually consumed or received.  The value received in this situation clearly would not exceed the $50.00 reporting limit or be subject to the $270 gift limitation.


Finally, Section 82028 and Commission Regulation 18726.1 state that no gift has been received when the official returns the gift or its equivalent value to the donor within 30 days from receipt.  Therefore, if within 30 days you reimburse the event's sponsors for the value of the food or drink you consumed at the event, you have not received a gift and the sponsor's reports should not indicate that you did.


The Commission is always open to any constructive comment regarding our regulations, particularly when they place an unreasonable burden on public officials.  Please let me know if I can provide you with additional information.  



Sincerely,

Wayne Ordos

Executive Director
