





August 3, 1993

Peter A. Bagatelos

Bagatelos & Fadem

601 California St., Ste. 1801

San Francisco, CA  94108







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-93-239

Dear Mr. Bagatelos:


You have requested advice concerning the lobbying disclosure provisions of the Political Reform Act.  You have not identified the entities on whose behalf you are writing, and your questions appear to be hypothetical in nature.  Therefore, we are treating your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).  

QUESTION


You have asked how the Act's lobbying disclosure provisions would affect entities that may contribute funds to a non-profit corporation which is considering hiring a lobbyist to lobby the State Legislature and the Governor.  The non-profit corporation has been in existence for several years for civic and social welfare purposes, including conducting studies, providing information to the public, lobbying local governments, and other general purposes.


It appears from your letter that all of the funding for the non-profit corporation currently is being provided by one corporate organization ("Corporation A").  Six or seven other organizations ("Entities B-H") may begin contributing funds to the non-profit corporation as well, but according to the supplemental information you provided on June 19, 1993, those funds will not be contributed for the express purpose of employing a lobbyist.  In addition, you state that "most if not all of the funding" would still come from Corporation A.  


Finally, you state that some of Entities B-H are already lobbyist employers, but others may not be.

DISCUSSION


Absent specific facts, we are unable to provide specific advice concerning the entities' disclosure obligations.  However, I hope the following general information will be helpful.


If all of the funding for the non-profit corporation is provided by Corporation A, Corporation A will be considered the lobbyist employer.  For reporting purposes, Corporation A should indicate that payments to the lobbyist are made through the non-profit corporation.  Alternatively, Corporation A and the non-profit corporation may be required to file reports as a single lobbyist employer.  For previous advice concerning consolidated lobbyist employer reporting, see Leidigh Advice Letter, No. I-92-635, Bagatelos Advice Letter, No. 90-326, and Roster Advice Letter, No. A-79-087.  


Section 82045 defines the term "payment to influence legislative or administrative action" to include:


... (a)  Direct or indirect payment to a lobbyist whether for salary, fee, compensation for expenses, or any other purpose, by a person employing or contracting for the services of the lobbyist separately or jointly with other persons...


(b)  Payment in support or assistance of a lobbyist or his activities, including but not limited to the direct payment of expenses incurred at the request or suggestion of the lobbyist;....






(Emphasis added.)


With regard to Entities B-H, we cannot determine whether or to what extent they will incur reporting obligations under the Act.  You have stated that a representative from each entity will sit on the non-profit corporation's board of directors.  You also have stated that Entities B-H "may" provide some funding to the non-profit corporation, but that in any event, Corporation A will provide "most" of the funding.  Although the supplemental information you submitted states that the non-profit corporation "would solicit funds in general from it contributors," it is unclear whether the funds will be solicited for the purpose of offsetting the cost of employing a lobbyist or whether the board members will be directing the activities of the lobbyist.  


I hope the foregoing has been helpful.  Please contact me at (916) 322-5662 if you have questions concerning this letter.







Sincerely,







Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

