





August 13, 1993

Sharlene J. Steadman

Deputy City Clerk

401 East Chapman Ave.

Placentia, CA  92670







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-93-252

Dear Ms. Steadman:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your request is a general inquiry, we consider it to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).  

QUESTION


During 1993, candidates who participated in the City of Placentia's 1992 election received a partial refund of fees paid to the county for publication of candidate statements.  You have asked how the refunds should be handled and reported by candidates and officeholders who have closed their campaign bank accounts and filed final campaign statements.

DISCUSSION


The Act requires candidates and officeholders to establish a campaign bank account into which all campaign contributions must be deposited and from which all campaign expenditures must be made.  (Section 85201.)  Candidates and officeholders are also required to file periodic reports disclosing campaign receipts and expenditures.  (Section 84100, et seq.)

Campaign Bank Account Requirements


Except as noted below, candidates and officeholders who receive refunds or credits after closing their campaign bank accounts are not required to establish or reopen an account as long as the refund or credit is not a "contribution."  Section 82015 and Regulation 18215 define the term "contribution" as a payment which is made for political purposes.


In the case of candidate fees refunded by a government agency, such payments would not be considered contributions under the Act because the government agency would have no political purpose in making the refunds.  Your letter indicates that in this instance, the candidates were overcharged due to confusion concerning a new law.

Depositing and Expending Refunds


Section 89519 provides that upon leaving elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate, whichever occurs last, funds held by a defeated candidate are considered "surplus" campaign funds and may only be used for the following purposes:



(a)  The payment of outstanding campaign debts 

or elected officer's expenses.


(b)  The pro rata repayment of contributions.


(c)
Donations to any bona fide charitable, edu-

cational, civic, religious, or similar tax-exempt,

non-profit organization, where no substantial part 

of the proceeds will have a material financial effect

on the former candidate or elected officer, any 

member of his or her immediate family, or his or her

campaign treasurer.


(d)
Contributions to a political party or com-

mittee so long as the funds are not used to make 

contributions in support of or opposition to a candidate

for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


(f)  The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney's fees for litigation which arises directly out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought of a violation of state or local campaign, disclosure or election laws, and an action arising from an election contest or recount.


A defeated candidate who does not wish to establish a campaign bank account may deposit the refund in his or her personal bank account to repay campaign debts (including loans made by the candidate) which were outstanding at the time the candidate's committee was terminated.  If the amount of the refund exceeds outstanding campaign debts, the remaining funds must be paid to an entity that meets the requirements of Section 89519.  If there were no outstanding debts, the candidate may not deposit the refund in a personal account and should endorse the refund check over to an entity that meets the requirements of Section 89519.  A copy of the refund check and any correspondence relating to the refund must be maintained in the candidate's records.


An officeholder who does not wish to establish a campaign bank account may deposit the refund in his or her personal bank account to repay outstanding campaign debts or to pay other legitimate expenses related to holding office.  Records relating to the receipt and expenditure of the refund must be maintained.  If the officeholder wishes to use the funds for a future election, a campaign bank account must be opened and the funds deposited in that account.

Reporting Requirements


For reporting purposes, receipt and expenditure of the refunds are reportable campaign activities.  Officeholders who will receive contributions totaling $1,000 or more or who will make expenditures totaling $1,000 or more during 1993 must file the long form campaign statement (Form 490).  Officeholders who will receive contributions or make expenditures totaling less than $1,000 during 1993 may file the short form campaign statement (Form 470).  Expenditures made from the refunds must be counted for purposes of the $1,000 threshold.  


Receipt of the refunds will also trigger campaign reporting for defeated candidates.  Such candidates will file either Form 490 or Form 470 as discussed above depending on the amount of the refunds.  A letter explaining the reason for the additional filing should accompany the report.  


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

