July 7, 1993

Gary S. Mendoza

Mayor-Elect Riordan's Transition Team

RIORDAN & McKINZIE

California Plaza

300 South Grand Avenue

Twenty-Ninth Floor

Los Angeles, CA 90071







Re: Confirmation of Telephone Advice

    Our File No. A-93-255


Dear Mr. Mendoza:


This is in reply to your request for confirmation of telephone advice given to you by me and the Commission's Chief of the Technical Assistance Division, Carla Wardlow, concerning the duties of Los Angeles Mayor-Elect Richard Riordan under the Political Reform Act (the "Act").  


Under the Los Angeles City charter, candidates for city office are permitted to have one campaign bank account.  Once they are elected to office, they are permitted to have only an officeholder account, except that their campaign account may remain open for a specified period after the election for the purpose of retiring campaign debt.  These officeholders are not permitted to open a new campaign bank account and receive contributions for the next election until a specific time before that election. 


Under the Act, which applies statewide, candidates for office are permitted to have only one campaign bank account for each election.  (See Section 85201.)   However, once they win an election, candidates may use the campaign bank account to retire campaign debts as well as to pay officeholder expenses.  The Act also does not place restrictions on when future election accounts can be established.


When read together, the provisions of the Los Angeles City Charter are somewhat in conflict with the Act.  In Mayor-Elect Riordan's case, Los Angeles requires him to establish a separate bank account to accept officeholder contributions while at the same time maintaining an election account to accept contributions to retire his campaign debt.  Mayor-Elect Riordan is also prohibited under the Los Angeles City Charter from opening an account at this time for reelection purposes.


Under the Act, Mayor-Elect Riordan is prohibited from maintaining separate officeholder and election accounts in connection with his 1993 election.  However, he would be permitted to accept contributions and make expenditures for both officeholder expenses and to retire campaign debts from his current 1993 election account.  He also would be permitted to open a new account for reelection purposes and pay officeholder expenses from that account.


During our telephone conversation, we offered the following resolution to this conflict.  Regulation 18524(b) permits candidates and officeholders to transfer campaign funds from a campaign bank account to a savings account or other interest-bearing account.  Contributions transferred from a campaign bank account to a savings account must be redeposited in the campaign bank account before being expended.  You indicated that this method of segregating contributions for officeholder expenses from contributions received to pay campaign debts would probably comply with the requirements of the Los Angeles City Charter.  If you have not already done so, we suggest that you confirm this with the Los Angeles City Ethics Commission.


If you have any questions, please contact me at 

(916) 322-5901.








Sincerely,

Scott Hallabrin

Assistant General Counsel  

