


August 25, 1993

Stephen Eckis

McDougal, Love, Eckis & Grindle

460 North Magnolia

Drawer 1466

El Cajon, CA 92022-1466




Re:
Your Request for Advice





Our File No. A-93-270

Dear Mr. Eckis:


This is in response to your letter requesting clarification of advice issued previously in the McEwen Advice Letter, No. I-92-481, on behalf of three members of your law firm who are public officials in the City of Poway, including yourself, Lynn R. McDougal, and Tamara A. Smith, concerning both their and your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   

QUESTIONS


1.  The city attorney/redevelopment agency counsel is a principal in the law firm which has a contract with the city/agency.  The contract expressly provides, in part, that the attorney's law firm shall represent the city/agency in all litigation brought by or against the city/agency and specifically enumerates the compensation for these litigation services.


May a contract city attorney/redevelopment agency counsel render legal advice to inititate or defend litigation if it is reasonably foreseeable that the attorney's law firm will then be asked to represent the city/agency in such litigation and be additionally compensated for these services?


2.  Mr. Love is an officer, director, and shareholder who shares in the law firm's profits.  However, he is not a public official of any public agency in the City of Poway.  



A.  May Mr. Love negotiate a contract for legal services between the law firm and the City of Poway/Poway Redevelopment Agency?



B.  If all members of the law firm are public officials in the City of Poway, may the firm hire a person not otherwise affiliated with the law firm to negotiate its contract with the Poway Redevelopment Agency?

CONCLUSIONS


1.  The fact that a contract city attorney/redevelopment agency counsel's advice to inititate or defend litigation would increase the amount of payments under an existing contract does not violate the conflict-of-interest provisions of the Act so long as the contract under which the attorney renders this advice expressly provides for payment for the litigation services.


2.  A.  The answer is yes.  A member of your law firm who is not a public official of the agency with whom the member is negotiating, (Mr. Love) may negotiate a modification or amendment to the original contract between your firm and the City of Poway and the Poway Redevelopment Agency despite the fact the member is a principal of the firm.


2.  B.  The answer is yes.  Retaining another individual to conduct all contract negotiations on behalf of the firm would alleviate the conflict-of-interest problem under the Act posed by your facts.  However, we cannot advise whether this practice would avoid liability under Government Code Section 1090.

FACTS


The law firm of McDougal, Love, Eckis & Grindle is a California professional corporation.  The firm represents several cities and other public agencies in San Diego County, including the City of Poway and the Poway Redevelopment Agency.  Stephen Eckis is the city attorney and general counsel to the redevelopment agency.  Lynn McDougal is deputy city attorney and deputy general counsel to the redevelopment agency.  Tamara Smith is assistant city attorney and assistant general counsel to the redevelopment agency.


Each receives a salary directly from the city.  In addition, the firm is paid at a specified rate for litigation services and other services in excess of those for which salaries are paid.  


Mr. Eckis and Mr. McDougal are officers and directors of the firm and shareholders with interests worth more than $10,000 each.  Each share in the profits of the firm.  Ms. Smith is not an officer, director, or shareholder; nevertheless, she shares in the profits of the firm.  A fourth member of the firm, S. Michael Love, is an officer, director, or shareholder who shares in the firm's profits.  Mr. Love is not a public official in the City of Poway.  


Mr. Love has submitted to the City of Poway and the Poway Redevelopment Agency the law firm's proposed contract for 1993-1994.  He alone will negotiate the contract for the law firm.

Mr. Eckis, Mr. McDougal and Ms. Smith will not participate in either a public or private capacity in such negotiations.


Section II of the proposed contract for 1993-1994 expressly provides in broad terms that the law firm shall represent the city and the redevelopment agency in all claims, actions, and other litigation brought by or against the city.  In addition, Section II provides that special counsel shall represent the city/agency in litigation which requires special expertise or in the event that the firm is disqualified from such representation by a conflict of interest.  Section III of that same contract expressly enumerates the hourly rate of compensation payable to the firm for the handling of such litigation.  


The firm has represented the City of Poway and its redevelopment agency since 1983.  The proposed contract would be the 11th annual contract between the firm and these public agencies.  It is the regular practice of the City of Poway and the Poway Redevelopment Agency to request advice from the city attorney which may foreseeably result in litigation being filed by or against the city or the agency in such litigation.  

ANALYSIS

Question 1:


The primary issue addressed in the McEwen Advice Letter,

No. I-92-481, was whether a consultant has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if, as a result of agency decisions in which the consultant participates, the consultant's employer would be asked, directed, or required to perform additional services for which the employer would receive additional income.  


Normally, when a consultant participates in making a governmental decision that has a foreseeable material financial effect on a source of income to the consultant (i.e., the consultant's private employer), the official has a conflict of interest under the Act.  (Moe Advice Letter, No. A-89-454.)  The McEwen letter provides that not all of these situations will result in a conflict of interest.


For example, where a governmental entity has already contracted to permit the consultant to make recommendations that result in the rendering of identified services for an agreed upon price, there is no conflict of interest.  In that case, the consultant's participation in governmental decisions will not have  a foreseeable financial effect on the consultant's employer.  This is because, according to the McEwen advice letter, the agency's decision to pay the consultant's employer for the additional services contemplated by the contract was previously made by disinterested agency officials and the consultant's participation merely constitutes the implementation of that preexisting decision.


However, where a consultant makes a recommendation to a public agency that will create additional work and income for the consultant's employer that is beyond the scope of the contract under which the consultant is rendering advice, then a conflict of interest arises.  (In re Mahoney (1977) 3 FPPC Ops. 69; Rose Advice Letter, No. A-84-306.)  In that situation, the consultant's recommendation most likely will have a material financial effect on the consultant's employer.


Question 2 of your letter is virtually indistinguishable from hypothetical 2 contained in the McEwen letter.  Our conclusion remains the same.  A contract city attorney/redevelopment agency counsel may make recommendations to the city/agency to inititate or defend litigation, provided the existing contract under which the attorney renders this advice expressly provides for payment for these litigation services.  


"Expressly provides" means that the contract must be definite and certain as to its terms and requirements.  Absolute certainty is not required; only reasonable certainty, such as will enable the Commission or the courts to determine the intention of the parties, if necessary.  (Donovan Advice Letter, No. A-93-219.)


Paragraph II, specifically Exhibit "A," of your proposed agreement expressly provides the scope of services to be performed by the attorney and paragraph III delineates payment for these same services.  It would appear, with some modifications, that the meaning of the contract and the intention of the parties can with reasonable certainty be ascertained from your agreement, and the agreement, therefore, is sufficient for purposes of the McEwen letter.  

Question 2:


A secondary issue addressed in the McEwen letter, was whether a consultant attorney who qualifies as a public official under the Act may negotiate, in the attorney's private capacity, a modification or amendment to an existing professional services contract between a public agency and the attorney's law firm.  The conclusion reached in the McEwen letter (page 15) is as follows:


An attorney who qualifies as a public official under the Act by virtue of a contract between the attorney's law firm and a public agency generally may not participate (in either the attorney's official or private capacity) in any contract negotiations involving the attorney's law firm.  However, if the contract expressly provides for modification or amendment of the contract, the attorney may participate in agency decisions regarding the modification or amendment, because these decisions will not have a financial effect on the law firm beyond the scope of the original contract.


Accordingly, you ask if a member of your law firm who is not a public official of the agency with whom the member is negotiating, (Mr. Love) may negotiate a modification or amendment to the original contract between your firm and the City of Poway and the Poway Redevelopment Agency despite the fact the member is a principal of the firm.  Our conclusion remains the same as noted in the McEwen letter (page 16):


Our conclusion does not preclude a member of the law firm, other than the members who qualify as "consultants" under the Act by virtue of the contract, from negotiating a modification or amendment to the original contract on behalf of the law firm.  We understand political and business realities whereby members in a law firm discuss business matters affecting their law firm.  However, the members of the law firm who are deemed to be "consultants" under the contract must not in any way participate in making, or attempt to use their official position to influence, the agency's decisionmaking process involving the law firm.


Please note, however, that we will be examining this issue (Question 2 in the McEwen letter) in the proposed amendment to Regulation 18700 (subdivision (d)) currently pending before the Commission.


You also ask if all members in the law firm are public officials of the City of Poway, whether the firm may hire another individual to negotiate the contract on the firm's behalf.  Regulation 18700.1 prohibits a public official from contacting, appearing before, or otherwise attempting to influence any member, officer, employee or consultant of the official's agency concerning a decision which is within or before the official's agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the official's agency.  Considering this prohibition, retaining another individual to conduct all contract negotiations would alleviate the conflict-of-interest problem under the Act posed by your facts.  However, we cannot advise whether this practice would avoid liability under Government Code Section 1090.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\




Sincerely,




Wayne Ordos




Executive Director




By:
Deanne Stone





Senior Commission Counsel
