

September 1, 1993

Jason Breaw

596 Third Street East

Sonoma, CA  95476



Re:  Your Request for Assistance




Our File No. I-93-274

Dear Mr. Breaw:


This is in response to your request for assistance under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act. Since you are seeking advice on past conduct, we cannot provide you with specific advice.  We can only provide you with informal assistance. 


Additionally, in your second question you are seeking advice on the conduct of another individual.  The Act prevents us from giving third party advice.  We will not address that question, but have enclosed advice letters that deal generally with that issue. (Section 83114.)


Specifically, you asked if it is a conflict of interest for a school board member to co-host a reception where the issue of "school vouchers" was discussed.


The conflict-of-interest provisions of the Act only address improprieties between governmental decisions and the effect on a public official's economic interests.  The Act does not prohibit a school board member from co-hosting an event.


It does not appear from the information provided that you participated in a governmental decision.  Nor do we have any information to indicate what economic interest, if any, would be affected. 


Though it does not appear to be a problem from the facts you have provided, there are legal limitations on the use of government resources for the promotion of certain ballot items or candidates.  However, this is not a matter covered by the Political Reform Act and is thus outside of our jurisdiction.  If you have questions in this regard, we suggest that you contact the Attorney General's Office in Sacramento,


Enclosed is a copy of the Guide to the Political Reform Act.  This pamphlet will assist you in the future to determine when you have a conflict from participating in a governmental decision.


I hope this has answered your question sufficiently.  If you have any other questions, please feel free to contact the Commission's Legal Division at (9l6) 322-5901.




Sincerely,

Jeanette E. Turvill

Political Reform Consultant

Legal Division
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