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September 10, 1993

Mr. Kirk Pessner

Nielsen, Merksamer,

Parrinello, Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA  94941

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I‑93‑288

Dear Mr. Pessner:

You have requested confirmation of advice provided to you concerning the lobbying provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because you have not identified the person on whose behalf you have requested this advice, we provide the following informal response to your question.  

Your letter of July 21, 1993, accurately summarizes the advice provided to you.  In order for a law firm to qualify as a lobbying firm, the firm must receive or become entitled to receive $5,000 or more during a calendar quarter from a single client and a partner or employee of the firm must engage in direct communication with a public official for the purpose of influencing legislative or administrative action on behalf of the client.  (Sections 82038.5 and 18238.5(a).)  Therefore, in your example, if during a calendar quarter a law firm receives $3,000 for lobbying activities from one client and $3,000 from another client for such activities, the law firm will not qualify as a lobbying firm as it did not receive $5,000 from a single client.

However, once a law firm qualifies as a lobbying firm, any person who makes a payment, regardless of the amount, to the firm for lobbying services is a lobbyist employer and becomes subject to the registration and disclosure requirements under the Act.  (Section 82039.5, Regulation 18614, and Pessner Advice Letter, No. I‑87‑174.)

Sincerely,

Lynda Cassady

Assistant Division Chief

Technical Assistance Division

