




December 28, 1993

Amelia Borcalli

Post Office Box 470

550 Main Street

Weed, CA 96094






Re:
Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-93-324

Dear Ms. Borcalli:


This is in response to your letter requesting further clarification of the advice provided you in the Borcalli Advice Letter, No. A-93-292, regarding your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your letter seeks advice relating to your past conduct (past city council decisions), we are treating your letter as a request for informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329.

QUESTION


May you participate in city council decisions concerning three ordinance amendments affecting Dillmann's brewery project?

CONCLUSION


Since your request refers to your participation in city council decisions that have already occurred, we cannot provide you with advice concerning the legality of that participation.  Regulation 18329(b)(8)(A) provides that formal written advice must be declined where the "requestor is seeking advice regarding past conduct."


We can, however, give you general advice regarding the issue you raised.  The general rule is as follows:  A public official already disqualified from participating in a governmental decision on a particular matter may not influence the ultimate outcome of that decision by participating in preliminary decisions affecting it, unless the material financial effect of the decision on the public official's economic interest is indistinguishable from the effect of the decision on the public generally.

FACTS


On August 20, 1993, we provided advice to you regarding your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Act.  (Borcalli Advice Letter, No. A-93-292.)  Specifically, we advised you that you could not participate in the city council decision concerning Dillmann's brewery project because

Mr. Dillmann has been a source of income to you of $250 or more within the 12 months prior to the decision.


In your letter, you claim that we did not answer your original question, namely, whether you can participate in city council decisions to amend three city ordinances.  These decisions would have a material financial effect on Dillmann's brewery project and apparently are necessary for it to proceed.  Nevertheless, you ask if you may participate in such city council decisions because the ordinance amendments may affect other property owners in the city besides Mr. Dillmann.


The three ordinances in question are as follows:


Ordinance No. 297-93 provides that the minimum site area for a planned unit development ("PUD"), regardless of the types of uses proposed, is five acres.  The proposed amendment would provide that the minimum site area for a PUD will be determined by minimum conventional zoning site areas for the types of uses proposed within the development.  Thus, the proposed amendment permits any of the city landowners to apply for a PUD zone amendment based solely on the size of the landowner's parcel and the intended use.  Under the existing ordinance, only 50 property owners are eligible to apply for a PUD district zoning.  Apparently, Mr. Dillmann is not one of these 50 property owners.


Ordinance No. 300-93 provides that any building or structure that is nonconforming either in use, design or arrangement cannot be enlarged, extended, reconstructed, or structurally altered unless, in pertinent part, the repairs or replacements do not exceed 25% of the building's appraised valuation.  The proposed amendment increases the cap from 25% to 50%.  In addition to

Mr. Dillmann's property, there are a significant number of parcels in the city that are nonconforming either in use, design, or arrangement.  Apparently, Mr. Dillmann requires this remodeling nonconforming uses cap increase to proceed.


Ordinance No. 302-93 provides that only land uses permitted by this title may be considered as a use within a PUD.  The proposed amendment will expand permitted uses and conditionally permitted uses.  Whereas a use permit will be required for each subsequent use or groups of uses within a multi-use PUD, a use permit will not be required for a single use PUD.  Apparently, an approval process for multiple uses in a PUD is necessitated by

Mr. Dillmann's project.


According to an article in the Weed Press (August 25, 1993), you have already participated in the city council decisions amending the three ordinances described above.  

ANALYSIS


For purposes of our advice, we incorporate herein by reference the conflict-of-interest analysis provided to you in August 1993.  (Borcalli, supra.)  We focus now on your inquiry regarding the legality of your participation in each of the city council decisions concerning the proposed ordinance amendments.  


Since your request refers to your participation in city council decisions that have already occurred, we cannot provide you with advice concerning the legality of that participation.  Regulation 18329(b)(8)(A) provides that formal written advice must be declined where the "requestor is seeking advice regarding past conduct."


We can, however, give you general advice regarding the issue you raised.  The general rule is as follows:  A public official already disqualified from participating in a governmental decision on a particular matter may not influence the ultimate outcome of that decision by participating in preliminary decisions affecting it, unless the material financial effect of the decision on the public official's economic interest is indistinguishable from the effect of the decision on the public generally.  (Brue Advice Letter, No. I-93-384; Miranda Advice Letter, No. I-88-373; Skousen Advice Letter, No. A-88-162; and Regulation 18703, copy enclosed.)


Regulation 18703 provides an exception to the conflict-of-interest provisions if the financial effect of a decision on the official's interest is not distinguishable from the effect on the public generally.  For the "public generally" exception to apply, a decision must affect the official's economic interests in substantially the same manner as it would affect a significant segment of the public.  (Regulation 18703.)  


On September 7, 1993, the Commission adopted a new regulation establishing specific standards for what constitutes a significant segment of the public generally.  The "public generally" exception has been segmented into three regulations, each dealing with a different factual situation.


The applicable regulation in the question you posit is Regulation 18703 - Effect on the Public Generally.


1.  Significant Segment


Regulation 18703 sets out new tests to determine what constitutes a significant segment of the public generally.  


The Percentage Test:  Under the first test, the decision must affect ten percent of the population, property owners, or home owners in the jurisdiction to be considered a significant segment.  Additionally, Regulation 18703 allows the test to be applied against an election district rather than the jurisdiction as a whole.  For example, 10 percent of the official's district would be considered a significant segment (rather than 10 percent of the city as a whole).


In the alternative, the exception will apply if the decision will affect 50 percent of all businesses in the jurisdiction or the district the official represents, so long as the segment is composed of persons other than a single industry, trade, or profession.


The Raw Number Standard:  Regulation 18703 also contains a raw-number standard.  If the decision will affect 5,000 individuals, it will be considered a significant segment.  


Finally, the language includes a statement that decisions not affecting the numbers required in proposed subdivisions (a)(1)(A) through (a)(1)(C) are only presumed not to fall within the "public generally" exception.  This would permit a case-by-case analysis under some circumstances.


2.  Substantially Similar


Subdivision (a)(2) restates that the exception only applies where the segment of the public in question is financially affected in substantially the same manner as the official's economic interest.  Where the official's economic interest is affected differently, the exception would not apply.  Thus, for example, would a significant segment of the public (city) be financially affected by the agency's (the city council's) decision (to amend the three ordinances) in the same manner as the official's economic interest (Mr. Dillard).  This is, of course, necessarily a fact-based question.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







By:
Deanne Stone







Senior Commission Counsel

Enclosure

