


September 8, 1993

Howard Erbstein

406 East Markham Avenue

Durham, North Carolina  27701




Re:  Your Request for General 







  Information





Our File No. G-93-329

Dear Mr. Erbstein:


You have requested general information pertaining to travel restrictions and reporting requirements of the Political Reform Act (the "Act")  and how they would relate to the hypothetical participation of a member of the California State Legislature at a conference sponsored by a corporation.  Although some crucial information is missing from the scenario you present, we will attempt to answer your questions in a general way.


In your hypothetical, a company is sponsoring a round table discussion conference scheduled to last several days.  The company has invited a member of the Legislature to participate in the round table discussion.  The topic will be one that is an issue of relevance in California and one on which the legislator has familiarity.  The company will assume the cost of travel, meals and accommodations for the legislator.


Your questions are:  (1) May the company pay for the legislator's travel, meal and lodging costs and (2) Must either the company or the legislator file a disclosure report with the State of California?


Elected state officers, including legislators, are prohibited from accepting honoraria.  "Honorarium" is defined as any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89502(b).)  You didn't mention that the legislator was being paid for participating in the discussion, so we will assume there is no honorarium.  


Although members of the legislature are restricted from accepting gifts that aggregate more than $270 in value from any single source in a calendar year, there are circumstances in which travel expenses are excluded from the restrictions.  


Pursuant to Regulation 18950.3, when a legislator makes a speech or participates on a panel, necessary lodging and subsistence provided directly in connection with the event are not considered to be gifts or income and need not be reported.  Transportation expenses in connection with making a speech or participating on a panel, if the travel is in the State of California, are likewise not reportable by the recipient.  However, when the travel is outside the State of California, only the transportation expenses are reportable as a gift.  In summary, when a legislator is provided lodging, meals and transportation to make a speech or participate on a panel, only the lodging and meals not necessary to participation and only the transportation costs to and from an out-of-California location are considered to be gifts.  Gifts of $50 or more in a calendar year from a single source are reportable on legislators' disclosure reports.


For items which are gifts, California law also may impose gift limitations.  Assuming that the legislator's speech will have a legislative or governmental purpose, the actual transportation expenses will not be subject to the gift limits of Section 89504.  (See Section 89506.)  Nor will the lodging and subsistence expenses incurred on the day before, the day (or days) of, and the day after the speech be limited if the travel is within the United States.


It is difficult to determine whether or not the company has any reporting requirements given the information provided.  The company cannot be considered to be a lobbyist since that designation is only given to individuals (Section 82039) and not corporate entities, but if the company receives compensation for influencing California legislation or receives compensation to communicate directly with any legislative official, then it is possible that the company is a lobbying firm.  If, on the other hand, the company employs one or more lobbyists or contracts for the services of a lobbying firm, then it may be a lobbyist employer.


As either a lobbyist employer or a lobbying firm, the company would be required to list the travel expenses paid to the official on a quarterly activity report filed with the California Secretary of State.  In addition, the company would need to notify the legislator as the beneficiary of the date and amount of the gift and a description of the goods or services provided; this notification must be given within 30 days following the end of the calendar quarter in which the gift was provided (Section 86112.5).


If you have further questions or need more specific information, please call our agency.  Questions about accepting gifts should be directed to our Legal Division at (916) 322-5901 while those concerning reporting of gifts or what constitutes lobbying activities are answered by the Technical Assistance Division at (916) 322-5662.  




Sincerely,




Wayne Ordos




Executive Director




By:  Adriane Korczmaros





Legal Division
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