





October 19, 1993

Perry Johnson

Oakland-Piedmont Republican Club

11001 Lochard Street

Oakland, CA 94605







Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-93-354

Dear Mr. Johnson:


You have requested advice on behalf of the Oakland-Piedmont Republican Club concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 


QUESTION


Is the Oakland-Piedmont Republican Club (the "Club") a committee under the Act and must it file campaign disclosure statements?

CONCLUSION


Based on the facts provided in your letter, it appears the Club qualified as a recipient committee during 1992 because it made contributions totaling $1,000 or more from membership dues.  Therefore, the Club is required to file campaign disclosure statements.

FACTS


The Oakland-Piedmont Republican Club was established in January 1990.  Pursuant to the bylaws you submitted, any registered Republican who believes in the principles of the Republican Party and who intends generally to support its candidates, is eligible for membership.  The objectives of the organization are to identify elective and appointive offices at
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all levels of government that directly affect Oakland and/or Piedmont; target offices that require more responsive representation; provide information and research on issues; develop the best qualified Republican candidates; promote a wider knowledge of the principles and policies of the Republican Party through education; increase the effectiveness of the membership in the cause of good government through political participation; and cooperate with the Republican State and County Central Committees for the election of Republican candidates for office - provided, however, that there are two or more Republican candidates for the same office, no endorsement shall be made prior to the Primary election.


Commencing in 1990, the Club, through its Board of Directors, made political contributions from the Club's checking account.  According to your letter, the Club has never solicited members for money to support any particular candidate or ballot measure.

ANALYSIS


The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and "committees" to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100, et seq.)  The term "committee" includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  


The term "contribution" is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is made "for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure..." or is received by or made at the behest of a candidate or an official committee of a political party, including a county central committee.  (Regulation 18215(a)(1) and (2).)


A contribution also includes any monetary or non-monetary payment for which full and adequate consideration is not made to the donor that is received by an organization which is not formed or existing primarily for political purposes if the payment is "earmarked" for the making of contributions or expenditures.  A payment is "earmarked" when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment or funds with which the payment will be commingled will be used to make contributions.  (Regulation 18215(c).)
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The Commission has advised that an organization which has not notified its contributors that it will support or oppose state or local candidates or committees, will qualify as a recipient committee under Section 82013(a) during the second year in which it engages in such activities.  That is because any contributions and expenditures made during the first calendar year in which the committee engages in such activities establish a "history" that puts the committee's contributors on notice that some or all of their funds may be used for political purposes.  If the organization makes contributions or other expenditures for political purposes totaling $1,000 or more during any subsequent calendar year, it is deemed to have "received" contributions totalling $1,000 or more.  (Enclosed is an information sheet which describes how organizations that do not receive contributions specifically for California elections may qualify as recipient committees.)


In addition, we have advised that if a club customarily uses dues to make donations to candidates and ballot measures, or to carry on campaign activities supporting or opposing candidates and measures, the dues paying member will be charged with knowledge that all or part of the dues are "contributions".  In such a case, the Club should determine the percentage of dues receipts that are used for political purposes, and should characterize that portion as contributions received.  Further, payments to a county central committee are contributions to that organization because the county central committee is an official committee of the Republican Party and, accordingly, all payments to that organization are "contributions" to the committee.  (In re Willmarth 2 FPPC Opinions 130 (No. 75-188, August 3, 1976).)


The Club's first contribution was made on September 4, 1990.  This contribution established a history of using Club funds for "political purposes".  The Club made subsequent contributions during 1990; however, is not deemed to have qualified as a recipient committee during 1990 since the Club had not yet established a history of making political contributions.  In 1991, the Club did not qualify as a committee since the Club's contributions totaled less than $1,000.  During 1992, the Club made contributions totaling $1,000 or more.  At this point, the Club was deemed under Regulation 18215(c) to have received sufficient contributions to qualify as a recipient committee pursuant to Section 82013(a).  Please note that provisions of the Act do not apply to elections for federal office; therefore, the contributions the Club made to Billy Hunter for Congress were not used to calculate the $1,000 recipient committee qualification threshold.
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Section 84101 requires a recipient committee to file a Statement of Organization (Form 410) with the Secretary of State within 10 days after it has qualified as a committee.  Disclosure statements must be filed to reflect all contributions received and expenditures made once an organization qualifies as a committee. (Sections 84200 and 84200.5)   Since the Club qualified as a recipient committee in 1992, the appropriate campaign disclosure statement (Form 450 or Form 420) covering the period from January 1, 1992 through December 31, 1992 must be filed.  Thereafter, periodic reports disclosing contributions received and expenditures made are required to be filed according to the enclosed information manual.  Also enclosed are reporting Forms 410, 420, 450, and termination Form 415.


If you have any questions or need further assistance, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







by:  Dixie Howard








Political Reform Consultant

Enclosure

