





October 20, 1993

Ms. Francesca Karpel

903 Avon Street

Belmont, CA  94002







Re:
Your Request for Advice








Our File No. A-93-356

Dear Ms. Karpel:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


Is your involvement as a spokesperson for the coalition, San Mateo Citizens Against Proposition 174, restricted because the Act requires a candidate to have only one controlled committee for each election?

CONCLUSION


The Act does not prohibit or restrict your participation in the activities of the coalition.  Although you have stated that the coalition has not qualified as a committee under the Act, you also are not prohibited from controlling a committee primarily formed to support or oppose a ballot measure.

FACTS


You are a candidate for the Belmont Elementary School Board and on September 2, 1993, you qualified as a controlled committee.  In late June of this year, before deciding to become a candidate, you became involved in a loose coalition of groups in San Mateo County, called the San Mateo Education Coalition.  The Coalition includes groups such as the PTA, CTA, CSBA, League of Women Voters and others wishing to defeat Proposition 174.  On September 13, 1993, the Coalition changed its named to the San Mateo County Citizens Against Proposition 174.  You have been asked to preside over the coalition's meetings and to serve as a spokesperson.  In a telephone conversation with me on September 30, 1993, you stated that the Coalition does not raise money and your letter of September 21, 1993, states that any campaign related activities, such as phone banks, are conducted and paid by each organization, not the coalition.  You have no influence over the policy of any individual organization and its activities.     

ANALYSIS


The Act requires a candidate who raises $1,000 or more in a calendar year to establish a committee.  (Section 82013.)  When a candidate has significant influence over the actions and decisions of a committee, it is defined as a "controlled committee".  (Section 82016.)  In addition, the Act requires that a candidate may have only one campaign bank account for the receipt of all contributions and expenditures made in connection with a particular election.  (Section 85201.)  Therefore, a candidate may establish only one controlled committee and bank account for each election the candidate seeks.  (Evans Advice Letter, No. I-91-031.)


Since San Mateo County Citizens Against Proposition 174 does not raise funds, it does not qualify as a committee.  In addition, because you have no influence over the activities of the coalition's member organizations, such organizations would not qualify as a controlled committee for your election.  Therefore, your activities as chair or as a spokesperson for the coalition will not violate the provisions of the Act which require you to maintain only one committee for your election.  


If the coalition should qualify as a committee, the Act would not prohibit you from establishing a separate controlled committee to support or oppose a ballot measure as long as contributions and expenditures are not made on behalf of your own election.  (Leidigh Advice Letter, No. A-89-170 and Olson Advice Letter, No. A-89-363.)  


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.\







Sincerely,







Steve Churchwell







General Counsel







by:
Lynda Cassady








Assistant Division Chief








Technical Assistance Division
