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September 29, 1993

Barbara Milman

Chief Counsel

Assembly Rules Committee

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  94249‑0001

Re:  Your Request for Advice

Our File No. I‑93‑357

Dear Ms. Milman:

This is in response to your request for advice on behalf of the Assembly Rules Committee.  Your question concerns whether the Rules Committee's recently adopted policy on legislative events which are cosponsored by the Assembly and an outside sponsor is consistent with the requirements of the Political Reform Act (the "Act").   Since your question does not pertain to a specific set of facts or named officials, we are providing you informal assistance. 

QUESTION

On March 1, 1993, the Assembly Rules Committee adopted a policy document entitled "Assembly Policy on Mailing and Printing and Use of Legislative Resources."  Does the portion of this policy document that applies to "Cosponsored Events" accurately state when third party payments for cosponsored events will potentially become gifts, honoraria or contributions under the Act, or violate the Act's restrictions on governmental mass mailings?

CONCLUSION

In general, the Assembly policy on "Cosponsored Events" accurately states when third party payments for cosponsored events will potentially become a gift, honorarium, contribution or illegal governmental mass mailing under the Act.  A determination on whether these provisions specifically apply must be necessarily based on a case‑by‑case basis.

FACTS

On March 1, 1993, the Assembly Rules Committee adopted a policy document entitled "Assembly Policy on Mailings and Printing and Use of Legislative Resources."  

On pages four and five of this document is stated the Assembly policy concerning the use of legislative staff and resources when a legislative event is to be cosponsored by an Assemblymember and an outside party.  The policy is as follows:

1.
The event must have a legislative purpose.

2.
The legislature must make the key decisions concerning 



the event (purpose, content, time, place, etc.).

3.
The legislator must plan to attend the event.

4.
Any contributions to the event by the cosponsor must be in the form of direct payment to the vendor for, or provision of, goods or services (such as providing a room or staff for the event, designing and printing materials to be distributed at the event, buying food for the event, providing publicity).

PAYMENTS, OR PROVISION OF GOODS OR SERVICES BY A COSPONSOR, OTHER THAN FOR A MAILING OR PUBLICITY FOR THE EVENT, ARE NOT GIFTS OR CONTRIBUTIONS TO THE LEGISLATOR, AND DO NOT HAVE TO BE REPORTED.  IF THE COSPONSOR PROVIDES OR PAYS FOR MAILINGS OR PUBLICITY, IT IS POSSIBLE THAT THE FPPC MAY RULE THAT THE MEMBER HAS RECEIVED A CAMPAIGN CONTRIBUTION, DEPENDING ON MANY FACTORS, INCLUDING THE PROXIMITY OF THE ELECTION.  IF A COSPONSOR PROVIDES OR PAYS FOR TRAVEL, MEALS OR LODGING FOR A MEMBER OR STAFF IN CONNECTION WITH AN EVENT, THE FPPC RULES FOR GIFTS OF TRAVEL AND HONORARIA WILL APPLY.

5.
A legislator may not accept money from a cosponsor to 




help pay for an event.  Any monetary contributions to an event by a cosponsor must be approved by, and be given to, the Rules Committee.  Monetary contributions will be accepted by the Rules Committee only in exceptional circumstances.

6.
The event may not include any commercial advertising for a cosponsor of the event (for example, a for‑profit business cosponsor's logo on mailings or handouts, discount coupons for the cosponsor's business, or free samples of a commercial product).

7.
Mailings about the event that are sent at legislative expense, or for which any legislative resources are used (including staff time for writing), must meet all the FPPC mass mailing requirements.

8.
The event may not be used as a fundraiser for the cosponsor or for any other person or organization."

ANALYSIS

The Act prohibits Legislators from receiving honoraria (Section 89502) and limits gifts to Legislators to $270 per calendar year from a single source (Section 89504).  The Act also requires Legislators to report campaign contributions.  (Section 84200.)  Finally, Section 89001, subject to the interpretations and exceptions set forth in Regulation 18901, restricts Legislators in their use of government resources when making mass mailings.

Paragraph 7 of the "Cosponsored Events" portion of the Assembly policy document states:

Mailings about the event that are sent at legislative expense, or for which legislative resources are used (including staff time for writing), must meet all the FPPC mass mailing requirements.

Therefore, we presume that Assembly members, in complying with this portion of the policy on cosponsored events, will do so by complying with the Act's mass mailing restrictions as set forth in Section 89001 and Regulation 18901.  To this extent the policy document is obviously consistent with the Act.

The remaining issues concern whether an Assemblymember who complies with the cosponsored event restrictions of the policy document will avoid receiving gifts, honoraria or contributions under the Act.  

Section 82028 generally defines a gift as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  (See Section 82028(a).)  Implicit in the concept of gift is that the recipient official receives some personal (as opposed to political) benefit.  (See, e.g., Adkisson Advice Letter No. A‑91‑512.)  Under the Assembly policy on cosponsored events, we see no personal benefit accruing to the Assemblymember by jointly holding an event with a cosponsor.  Therefore, payments made by cosponsors in connection with these events are not gifts to the participating Assemblymembers.

Section 89502(b) generally defines honorarium as a payment made in consideration for a speech, article or attendance at a public or private gathering.  As with a gift, implicit in the concept of honorarium is that the official is receiving a personal benefit from the payment.  We see no personal benefit, and therefore no honorarium, accruing to Assemblymembers who participate in these cosponsored events.

The most obvious benefit that could accrue to Assemblymembers who participate in cosponsored events is a political one.  These types of events often give legislators publicity that is helpful at the time they stand for reelection.  Under the Act, a contribution generally occurs when a person makes a payment to or at the behest of a candidate for a political purpose.  (Section 82015; Regulation 18215.)  Therefore, when a third party, in coordination with a candidate, partly pays for an event from which the candidate is likely to obtain favorable publicity, that person may be making a contribution to the candidate.  

However, the Commission has not defined all payments made by third parties in consultation with officeholders and intended to result in favorable publicity to officeholders as contributions.  (See, e.g., Kapiloff Advice Letter, No. A‑76‑606.)  Obviously where agreed communications made in connection with the event advocate the officeholder's reelection, payments for the communications, and perhaps for the entire event depending on the circumstances, are a contribution.  However, where the event makes no reference to the officeholder's election or candidacy, we have analyzed the issue on a case‑by‑case basis.  (See Tavlin Advice Letter, No. A‑84‑153; Roos Advice Letter, No. A‑85‑057; Dowd Advice Letter, No. A‑86‑0; McCarthy Advice Letter, No. A‑90‑153; Adkisson Advice Letter, No. A‑91‑512; Burns Advice Letter, No. I‑91‑529.)

Paragraph 4 of the policy document indicates that when a third party cosponsor of a legislative event pays for event‑related goods or services that involve neither mailings nor publicity, there is no contribution or gift made to the Assemblymember.  If the payment is for a mailing or publicity, the policy document states that this could be a contribution, "depending on many factors, including the proximity of the election."  We generally agree with this analysis, but must caution you that we would construe "publicity" to include more than just advertisements for the event.  For example, if the Assemblymember makes a speech at the event, this is "publicity" and payments directly connected with the costs of staging the speech (such as room rental and sound system costs) generally would be included in calculating the amount of the contribution.

However, as the policy document indicates, whether third‑party payments for publicity or mailings in connection with cosponsored legislative events are contributions at all depend on many factors.  As mentioned, where the mailing or publicity expressly advocates the Assemblymember's reelection, there is a contribution.  Where there is no express advocacy, many factors would have to be analyzed, including the proximity of the event to the Assemblymember's next election.  This is necessarily a case‑by‑case analysis and individual Assembly members may want to seek Commission advice if they are uncertain as to whether a particular cosponsored event will result in a contribution to them.  

If you have further questions, please contact me at 

(916) 322‑5901.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Scott Hallabrin

Assistant General Counsel
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