




October 6, 1993

Stacey Wilson

8141 San Fernando Road

Sun Valley, CA  91352






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-93-362

Dear Ms. Wilson:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of former Assemblymember Tom Bane and his controlled campaign committees regarding their duties under various provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


May surplus campaign funds be used to pay interest owed on a debt which was incurred by the Friends of Tom Bane Committee?

CONCLUSION


The payment of the interest on the debt that was owed by the Friends of Tom Bane Committee is a permissible use of surplus funds pursuant to the provisions of Section 89519(a).

FACTS


Former Assemblymember Bane has two controlled committees:  Friends of Tom Bane and Friends of Tom Bane for Assembly.  Assemblymember Tom Bane retired from the Assembly last year and in your capacity as treasurer for these committees, you are in the process of dissolving his campaign committees.


The Friends of Tom Bane Committee incurred a debt of $50,000 to Ms. Marlene Rothstein (Bane) for campaign management and consulting services in connection with Assemblymember Bane's reelection campaign in 1980.  This debt has now been paid from funds remaining in the committee.  However, at the time the debt was incurred, the committee also agreed to pay interest on the debt when the debt was repaid.  The agreed upon interest was the savings and loan passbook savings rate.  Since the debt has been repaid, the interest is now due and payable, and a demand for payment has been made.

ANALYSIS


The Commission has adopted Regulation 18587 (copy enclosed) which provides guidance in determining when campaign funds become "surplus funds."  This regulation states in pertinent part that:


(a)  Campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of a former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds on the following dates:



(1)  Incumbent candidates:  The date on which an incumbent candidate leaves any elective office for which the campaign funds were raised.


(2)  Defeated candidates:  The end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office for which the campaign funds were raised.


(b)  The "end of the postelection reporting period" means June 30 with respect to elections occurring in the first six months of the calendar year and December 31 for elections occurring in the latter six months of the calendar year.


(c)  Campaign funds are "raised" at the time the funds are received, as disclosed on the candidate's campaign statements pursuant to Government Code Section 84211.


(d)  Campaign funds raised before January 1, 1989, which have been commingled with campaign funds raised on or after January 1, 1989, are presumed to have been raised on or after January 1, 1989.





Regulation 18587. 


Once campaign funds become surplus, they may be used only for the following purposes:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.  


(b)  The pro rata repayment of contributions.  


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.  


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.  


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.





Section 89519.


The funds remaining in Assemblymember Bane's committees are considered surplus funds because the Assemblymember has left office.  


Based on the facts stated above, it would appear that the interest accrued on the debt for campaign management and consulting services is an outstanding campaign debt.  Therefore, the payment of the interest on the debt that was owed by the Friends of Tom Bane Committee is a permissible use of surplus funds pursuant to the provisions of Section 89519(a).


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lynda Doherty


Political Reform Consultant

SGC:ld

Enclosures

