





November 9, 1993

Dave Anderson

1316 Bristol Ct.

San Jacinto, CA 92583







Re:
Your Request for Advice 

Our File No. I-93-366

Dear Mr. Anderson:


You have requested advice concerning your reporting obligations under the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act "the Act".  Since your letter concerns past reporting obligations, we consider it to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).


QUESTION


Are you required to report discounted trips that you may take as a result of your spouse's occupation as a travel agent on your  statement of economic interests (Form 730)?

CONCLUSION


Based on the facts presented, you are not required to report discounted trips that you receive from your spouse that are provided by her employer.  However, you must disclose your community property interest in your spouse's income from the travel agency.  Your community property interest is 50% of her income.
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FACTS


Pursuant to our telephone conversation and the facts provided in your letter, you are an assistant city manager under full disclosure in the city's conflict of interest code.  Your spouse is employed as a travel agent.  She has no ownership interest in the business.  Your spouse receives discounted travel services in the normal course of her business.  Occasionally, you accompany your spouse on discounted trips.

ANALYSIS


The Political Reform Act requires certain public officials  to disclose reportable investments, interests in real property, sources of income and business positions in their jurisdiction on a statement of economic interests (Form 730).  (Section 87300, et seq.)


In order to advise you of your filing requirements, it must be determined how to classify the discounted trips your spouse has received.  The discounted trips may be characterized as compensation for services (income) or gifts.


Section 82030 defines "income", in part, as:


[A]ny payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, ... gift, ... and including any community property interest in income of a spouse....

Section 82028 defines a "gift" as:

[A]ny payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status....


The Commission has ruled previously that a "discount available to members of the public" need not be available to all members of the public, but must be offered on a uniform basis to a diverse group. (In re Russel, 1 FPPC Opinions 191 (No. 75-135, December 3, 1975).)  In an advice letter to Melvyn W. Price (A-85-067, copy enclosed), it was determined that travel agents comprise a large group of persons.  Accordingly, it was concluded, based on the Russel opinion, that a discount offered to a travel agent is a discount made available to members of the general public because it is offered on a uniform basis to a diverse group.  Therefore, it would appear that the discounted travel services are provided by your spouse's employer as compensation for services rendered and are not gifts to her for purposes of the Act.  The discounted travel services are considered income to your spouse from the travel agency.
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  Additionally, there do not appear to be circumstances present to indicate that the travel agency intended to give you  gifts of discounted travel services.  Therefore, the use of the discounted travel services are controlled by your spouse and are considered a gift to you from your spouse.  (Combs Advice Letter, No. A-87-141)  A gift from one's spouse is not a "gift" within the meaning of the Act.  (Section 82028(b)(3).)


If you have any questions or need further assistance, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Dixie Howard







Political Reform Consultant







Technical Assistance Division

Enclosure

