




December 16, 1993

Denice Brue

Senior Deputy District Counsel

South Coast Air Quality

  Management District

21865 E. Copley Drive

Diamond Bar, CA 91765-4182






Re:
Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-93-384

Dear Ms. Brue:


This is in response to your letter requesting reconsideration and/or further clarification of one of the issues raised in our first letter to you (Greenwald Advice Letter, No. I-93-220) regarding the applicability of Government Code Section 84308 of the Political Reform Act (the "Act") to requests for proposals ("RFP") and will confirm the oral advice given to you on November 10, 1993.  Since your advice request does not refer to a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.

1.  In your initial letter, Mr. Greenwald asked if Section 84308 applied to the governing board's action to review and approve issuance of an RFP to solicit bids.  We replied in the affirmative.  We considered South Coast Air Quality Management District's ("District") decision to approve contract bid specifications and issue an RFP to be a proceeding involving a contract for goods or services which was pending before the District within the meaning of Section 84308.


In your letter you contend that an RFP is not, by its very nature, a license, permit or other entitlement for use, and is not, by definition, a contract.  Since Section 84308 only applies to proceedings involving a license, permit, or other entitlements for use, including contracts, you suggest that a proceeding concerning the issuance of an RFP must necessarily fall outside the scope of the section.  


Also arguing for this interpretation, you believe, is the fact that an RFP does not have a direct and significant effect upon specific parties, in other words, an RFP is not the type of decision that is particularly susceptible to the influence of large campaign contributions.  Rather, an RFP is directed to the universe at large, to be answered in the future by people who wish to bid on a contract and who believe themselves to meet the identified criteria.  Thus, in the District's opinion, Section 84308 should not be implicated until a recommendation is made and presented to the governing board for action to accept a particular proposer.


The Commission has never viewed an RFP as a "proceeding" separate and distinct unto itself.  The Commission considers the RFP to be an integral part of a contract and, as such, decisions leading up to the contract, such as the decision that sets the foundation for the contractual relationship, are decisions concerning a contract.  Therefore, we have advised an official who intended to bid on an RFP that he was precluded from participating in governmental decisions relating to the preparation, drafting, or review of that same RFP, or else he would violate the conflict-of-interest provisions of the Act.  (Brown Advice Letter,

No. A-93-261; Thorner Opinion ((1975) 1 FPPC Ops. 198, referenced in footnote 5, page 6 of our letter.)  


Likewise, in a Section 84308 situation, an official must disqualify himself from participating in a decision relating to the issuance of an RFP, if the official has received a contribution of $250 or more from a party or the party's agent or a participant or the participant's agent.  In all likelihood, there are no parties at this stage of the proceeding.  However, there may well be persons interested in influencing the contract specifications, what you refer to in your letter as the "identified criteria" that potential proposers must meet.  Those persons could be "participants."  (Regulation 18438.4.)

2.  If Section 84308 applies to an RFP, how does a board member determine whether he or she has received a contribution from a "party," "participant," or "agent" prior to the time a contract with a specific person is proposed?  How do you identify the universe of potential bidders on a proposal?


"Party" is defined in the statute as "any person who files an application for, or is the subject of, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use."  (Section 84308(a)(1).)  As indicated in footnote 3 herein, a party is any person who submits a proposal in response to an RFP (a proposer.)


"Participant" is defined in the statute as "any person who is not a party but who actively supports or opposes a particular decision in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use and who has a financial interest in the decision."  The term "actively supports or opposes a particular decision in a proceeding" includes a person who engages in the following conduct, i.e., who "lobbies in person the officers or employees of the agency, testifies in person before the agency, or otherwise acts to influence officers of the agency."  (Section 84308(a)(2).)  By regulation, the Commission has clarified the term "otherwise acts to influence" to include a person who "communicates with an employee of the agency, or when his or her agent lobbies in person, testifies in person or otherwise communicates with officers or employees of the agency, for the purposes of influencing the officers' decision in a proceeding."  (Regulation 18438.4.)


"Agent" is defined in Regulation 18438.3(a) to include an individual who represents a party to, or a participant in, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use.  Note, that if an individual acting as an agent is also acting as an employee or member of a law, architectural, engineering or consulting firm, or a similar entity or corporation, both the entity or corporation and the individual are "agents."


Prior to taking action on the issuance of an RFP, the board member must determine whether the member has received a contribution from a person meeting the definition of "participant" or "agent" of a participant.  This should not be so difficult to ascertain since, by definition, "participants" identify themselves by their very conduct.  Thus, for example, a person who communicates with an officer or employee of the agency regarding an RFP for the purpose of influencing the selection of criteria contained in that RFP would be a "participant."  (Pellman Advice Letter, No. A-85-094.)  This test would be no different whether applied during a hearing to issue an RFP, or during a hearing to actually award the contract.


The Act recognizes that a public official who is prohibited from participating in a governmental decision on a particular matter should not and, indeed, may not, influence the ultimate outcome of that decision by participating in preliminary decisions affecting it.  Any other interpretation, such as the one you suggest, would not further the purposes of the Act.  (Section 81003.)


I trust this letter has adequately responded to your inquiry.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







By:
Deanne Stone







Senior Commission Counsel
