





November 10, 1993

Brian Carr

Deputy County Counsel 

County of Santa Clara 

County Government Center, East Wing

70 West Hedding Street

San Jose, California 95110-1770







Re:  Your Request For Confirmation 








Of Telephone Advice








Our File No. I-93-387

Dear Mr. Carr:


This is in response to your letter seeking confirmation of telephone advice regarding the application of the Political Reform Act (the "Act") to a public official who has left office.  Your letter does not request advice on behalf of a specific county official.  Accordingly, we are treating your request as one for informal assistance.


Also, please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

QUESTION


Are the reporting provisions of the Act applicable to a former county official who received a gift valued in excess of $250 at a retirement party given after the official's employment with the county had terminated?

CONCLUSION


Once an official has left office, his or her disclosure obligations terminate.  However, the disqualification provisions of the Act may apply if a gift aggregating $250 or more in value is received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time a decision is made.

FACTS


A former county official received a gift certificate valued in excess of $250 from an individual who does business with the official's former county department.  The gift was received at a retirement dinner held in honor of the official on the same date in which the official had completed the official's last day of employment. 


The official filed a leaving office statement prior to the termination of the official's employment, which was 5:00 p.m. of the last day of the official's employment.  The official had no plans to return to his or her office to perform any official duties.


The official was presented the gift that evening.  The official was surprised by the receipt of the gift, and had no expectation of receiving the gift from the donor prior to the time it was given. 

ANALYSIS


A public official has disclosure obligations with respect to gifts of $50 or more.  (Sections 82048 and 87207.)  Furthermore, local elected officeholder are subject to a combined gift and honoraria limit of $1,000 from any single source in any calendar year.  (Section 89501.)


When a public official leaves office, gifts are reported as part of his or her leaving office statement.  (Section 87204 and 87302.)  According to your facts, the official's employment ended at 5:00 p.m. on the same date of the official's retirement party.  
You are concerned that since the retirement dinner was held on the evening of the official's last day of employment, a gift which was received by the official at the retirement dinner is reportable. 


We have advised, for disclosure purposes, that the leaving office date is the date the official no longer receives compensation from the agency.  (Choye Advice Letter,

No. A-92-574.)  Once an official has left office, his or her disclosure obligations terminate because the official is no longer in a position to make a decision affecting the source of the gift.  


On the basis of your facts, it would appear that the official's employment terminated at 5:00 p.m. the day of the retirement dinner.  Therefore, we conclude that a gift received at a retirement dinner held in the evening of the last day of the official's employment is not reportable.


Please note that Section 87100 prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence any governmental decision in which the official knows or has reason to know he or she has a financial interest.  An official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or any member of his or her immediate family, or on any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(e).)  


A public official is required to disqualify himself or herself from any decision at the time the decision is made. 

Thus, the disqualification provisions of the Act would apply to any governmental decision made by a public official with respect to the source of any gift promised to the official while the official is in office.  We have not discussed the application of Section 87103(e) to any governmental decision made by the official while he or she was in office since we do not provide advice regarding past conduct.


However, with respect to a gift that is received after an official has left office, for disqualification purposes, we have advised that once a public official leaves office, and he or she is no longer participating in governmental decisions, the prohibitions in the Act no longer apply.  (Blonien Advice Letter, No. I-89-491.)  Thus, assuming the former public official does not participate in any governmental decision following the last date of his or her employment, the disqualification provisions do not apply to the receipt of the gift. 


If you have any questions regarding this analysis, please contact me at (916) 322-5901.






Steven G. Churchwell






General Counsel






By:  Luisa Menchaca






Counsel, Legal Division

