




October 21, 1993

Richard D. Jones

Olen Pointe Building

Three Pointe Drive, Suite 120

Brea, CA  92621






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-93-389

Dear Mr. Jones:


This is in response to your request for a confirmation of telephone advice provided to your office regarding the current state of the contribution limits of the Political Reform Act (the "Act")  in light of the decisions in Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (9th Cir. 1992)  955 F.2d 1312, cert. denied, ___ U.S. ___, 112 S.Ct. 3056 ("SEIU"), and Taxpayers to Limit Campaign Spending v. Fair Political Practices Commission (1990) 51 Cal.3d 744 ("Taxpayers").


Please be aware that the conclusion in your October 11, 1993, letter does not accurately reflect the current state of the law.  As I discussed with Bob Allen of your office, a United States District Court issued an order in the SEIU case which invalidated the fiscal year contribution limitations of the Act.  (Sections 85301, 85302, and 85303; Lowell Advice Letter, I-91-064.)  Thus, the provisions of Proposition 73 providing fiscal year limits are no longer being enforced in any context.  


Moreover, recall elections are considered to be measures rather than candidate elections and historically, have not been subject to contribution limits.  (See, Roberti Advice Letter, A-89-358.)


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

    
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

