December 8, 1993

Honorable Newton Russell

Member, California State Senate

State Capitol, Room 5061 

Sacramento, CA  95814






RE:  Your Request for Advice







Our File No. A-93-417

Dear Senator Russell:


You have requested advice concerning the gift provisions of the Political Reform Act (the "Act").   


QUESTION



If you stay at a resort owned by friends, does this constitute home hospitality which is exempt from the definition of "gift"?

CONCLUSION


If you stay at your friends' resort and do not pay the fair market value of the lodging, meals and other items provided to you, you will have received a gift.  Your friends' entire resort facility is not considered their home for purposes of the "home hospitality" exception of the Act.  Only meals and lodging provided to you at the cottage of the resort facility, which is your friends' home, are exempt from the definition of "gift."

FACTS


The facts described below were provided to Commission staff attorney Deanne Stone in a telephone conversation on August 24, 1993, an informational brochure subsequently sent to Ms. Stone, and your letter requesting advice dated October 26, 1993.


You stated that you, your spouse, and another couple have been invited by friends to visit them at an island in Fiji.  The host couple owns and lives on the island, which has been developed as a resort facility.  


The resort facility has six cottages, one of which is occupied by the owners.  The other guest cottages are normally rented for $995 per day per couple.  In addition to use of a cottage, the fee includes limited air transportation and all expenses while on the island, such as food, drink, room, outboard motor boats, hobicats, fishing, etc. 


You and your spouse wish to stay in one of the cottages not occupied by the owners of the island, rather than to stay in their cottage.  The cottages have living and dining areas, and are approximately 1,000 square feet.  Meals may be served in the cottages, or in a dining area shared by all guests.

ANALYSIS


Public officials are subject to reporting and disqualifica-tion requirements concerning gifts.  Furthermore, elected state officers may not accept any gifts which aggregate more than $270 in value from any single source in any calendar year.


You are a Member of the California State Senate.  Therefore, you are subject to the broadest disclosure under the Act, and the $270 gift limit is applicable to all gifts which you receive, unless an exception from the definition of "gift" is applicable.  (Sections 82028(b) and 87200.) 


Regulation 18942(a)(7) provides that the term "gift" does not include the value of gifts of hospitality, including food, beverages, or occasional lodging, provided by an individual in his or her home, to any public official when the individual or a member of the individual's family is present.  


You ask in your letter whether the entire resort facility may be considered your friends' home for purposes of the "home hospitality" exception.  The exception may be applied if you are provided lodging and meals at the cottage occupied by your friends as their home.  However, in these circumstances, the exception does not extend to a separate cottage which is not occupied as a personal residence by your friends even though they own the cottage.  Similarly, the exception would also not apply to any air transportation or other benefits included in the $995 daily fee.


The intent of Regulation 18942(a)(7) is to provide a limited exception from the definition of "gift" where occasional home hospitality is provided at an individual's personal residence.  The "home hospitality" exception is not broad enough to include an entire resort facility as the host's "home."


We trust this letter provides you with adequate guidance.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca


Counsel, Legal Division

Enclosures

