




November 30, 1993

Randy Riddle

Deputy City Attorney

City and County of San Francisco

City Hall, Room 206

San Francisco, CA  94102






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-93-419

Dear Mr. Riddle:


This is in response to your letter requesting advice regarding the responsibilities of members of the San Francisco's Code Advisory Committee under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your advice request does not name a specific official on whose behalf the advice is being sought, or a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Are San Francisco's Code Advisory Committee members "public officials" subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act?

CONCLUSION


Because San Francisco's Code Advisory Committee is not a decisionmaking board or commission, its members are not "public officials" as defined by the Act.  Consequently, the members are not subject to the disclosure and disqualification requirements of the Act and should be removed from the conflict of interest code of the city.

FACTS


In 1992, the San Francisco Board of Supervisors created the Code Advisory Committee (the "committee") and required that specific industries be represented on the committee, including architects, civil engineers, mechanical engineers, and licensed general contractors.  The committee was created to review and recommend changes to the city's building code.  


You stated that the committee's role was as follows:  The committee would make recommendations to the Superintendent of the Bureau of Building Inspection regarding local amendments to the California Building Code and rules and regulations adopted by the superintendent.  The superintendent would consider the recommendations, and in turn, make recommendations to the Director of Public Works and the Chief Administrative Officer, through the Assistant Director of Public Works.  Once approved by these officials, the recommendations are then submitted to the board of supervisors which is the only body that can actually amend the code.  


Although created in 1992, you stated that the committee was not actually convened until early 1993.  At that time, members were appointed to the committee.  You also stated that the committee, since convening, has made only one recommendation.  This recommendation has yet to be submitted to the board of supervisors.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or in any way attempting to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  A "public official" is defined in Regulation 18700(a)(1) as follows:



(a) "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.



(1)  "Member" shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decision-making authority.  A board or commission has decision-making authority whenever:



(A)  It may make a final governmental decision;


(B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or  


(C)  It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.


You stated that the committee was created to make recommendations to the Superintendent of the Bureau of Building Inspection regarding local amendments to the California Building Code and rules and regulations adopted by the superintendent.  The superintendent will consider the recommendations, and in turn make recommendations to the Director of Public Works and the Chief Administrative Officer, through the Assistant Director of Public Works.  If approved by these officials, the recommendations are then submitted to the board of supervisors which is the only body that can actually amend the code.  You also stated that the committee was only convened this year and to date has made one recommendation.  This recommendation has yet to be submitted to the board of supervisors.


While it appears that over time this committee could be considered a decisionmaking body, at this time it is premature to treat it as such.  You have not provided facts to indicate that the committee may either make a final governmental decision or compel or prevent a governmental decision.  In addition, since the committee is newly created, there is no history of verbatim approval of the committee's recommendations without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.


Consequently, since the members of the committee are not members of a decisionmaking board or commission at this time, they are not "public officials" within the meaning of Section 87100, and are not subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act.  (See, e.g., Miller Advice Letter, No. A-77-272, and Graff Advice Letter, No. I-87-153.)  

Local Ordinances


Section 81013 states:



Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title.  If any act of the Legislature conflicts with the provisions of this title, this title shall prevail.


Thus, local jurisdictions may provide disclosure requirements where the Act does not, if the requirements do not differ from and supersede the requirements of the Act.  (In re Miller (1976) 2 FPPC Ops. 91; Lotz Advice Letter, No. A-85-112.)  However, such obligations may not be imposed as part of the conflict of interest code mandated by the Act.  In In re Alperin (1977) 3 FPPC Ops. 77, at 79, the Commission stated:


Section 81013 makes clear that the Political Reform Act is not intended to so occupy the field it regulates that state and local government agencies are powerless to enact additional regulations.  [Footnote omitted.]  But the question posed here is not whether the Los Angeles City Council may impose obligations on its employees additional to those set forth in the Political Reform Act.  Instead, the question is whether such additional obligations may be included in a conflict of interest code and made subject to all the enforcement sanctions contained in Chapter 11 of the Act.  Section 81013 assures that the legislative authority of local jurisdictions is not unduly restricted by the Political Reform Act, but it does not endow local jurisdictions with the power to convert local violations into state violations through the vehicle of a conflict of interest code.

* * *


In this case, we interpret Section 87309(c)...to insure that the Act operates within applicable constitutional boundaries.  We find, accordingly, that  a conflict of interest code may not designate positions which do not involve the making or participation in the making of governmental decisions....


Consequently, you may continue to require members of the committee to disclose their financial interests subject to a local ordinance.  However, members of the committee should be removed from the conflict of interest code.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

