





January 10, 1994

James R. Sutton

Nielsen, Merskamer, Parrinello,

  Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, No. 4000

Mill Valley, CA 94941







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-93-437

Dear Mr. Sutton:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because you have not identified the client on whose behalf you are requesting this advice, we will treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).

QUESTION


Are payments made by a business entity to a city to defray all or a portion of the costs of placing a non-binding advisory measure on the ballot subject to reporting and regulation under the Act?  Is the answer dependent on whether the entity makes other expenditures to influence the outcome of the advisory measure?

CONCLUSION


Payments to defray the costs of an election are reportable expenditures under the Act, regardless of whether the person making the payment makes other expenditures to influence the outcome of the election.

FACTS


You represent Company A, which owns a building in Cathedral City.  The City is considering purchasing the building and would like to place an advisory measure on the ballot in an upcoming election asking the voters for their opinion on the question.  The advisory measure would not be binding on the City or Company A.  The question on the ballot would read, "Should the City purchase Building X and use it for municipal office space?"


Company A has endorsed neither side of the advisory measure and has made no contributions to committees which have been established to support and oppose the measure.  The City Council has asked Company A, along with other interested members of the community, to help defray the costs of placing the measure on the ballot.  

ANALYSIS


The Act requires persons and other organizations that qualify as committees under the Act to file periodic campaign disclosure reports.  (Sections 84100, et seq.)  The term "committee" means any person or combination of persons that directly or indirectly:



(a)  Receives contributions totaling one thousand 



dollars ($1,000) or more in a calendar year;



(b)  Makes independent expenditures totaling one 




thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or



(c)  Makes contributions totaling ten thousand 


dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at 


the behest of candidates or committees.

Section 82013.


The terms "contribution" and "expenditure" are defined in part as payments for political purposes.  (Sections 82015 and 82025.)  A payment is made for "political purposes" if it is for the purpose of influencing of attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.  (Regulations 18215 and 18225.)


The term "measure" is defined in Section 82043 to include any proposition which is submitted to a popular vote at an election.  Thus, payments either to a committee or by an organization which becomes a committee under Section 82013(b) made for the purpose of influencing the action of the voters for or against the passage of an advisory measure are reportable under the provisions of the Act.


The Commission has previously advised that a person who pays for the costs of conducting an election clearly is doing so for 

the purpose of obtaining the required voter approval of his of her interests.  Therefore, payments for the costs of conducting an election are deemed to be for "political purposes" and must be reported as campaign expenditures.  (Winkler Advice Letter, No. A-87-023; McNeil Advice Letter, No. A-92-046.)


You have questioned whether Company A's payments are distinguishable from the payments discussed in Winkler and McNeil because in both Winkler and McNeil, the entities also made other expenditures to support or oppose the measures in question, whereas Company A will make no other expenditures in connection with the advisory measure.  However, we feel the determination that payments to defray the costs of an election are reportable expenditures is not dependent on the making of other expenditures in connection with the measure.


Because Company A's payments will be made directly to the city and will not be made to or at the behest of any other committee, its expenditures will be "independent expenditures" as defined in Section 82030.  


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.








Sincerely,








Carla Wardlow








Division Chief








Technical Assistance Division

