





December 20, 1993

Kenneth J. Miller

Executive Director

San Francisco County Democratic Party

100 McAllister Street, Suite 350

San Francisco, CA 94102-4929







Re:
Your Request for Informal

Assistance 

Our File No. I-93-440

Dear Mr. Miller:


You have requested advice concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act "the Act".  Because your questions are general in nature, we consider your letter to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(3).

QUESTIONS


1.
Is it legal for persons to establish separate officeholder accounts for each office they hold?


2.
May county central committee members establish such accounts?


3.
Is there a distinction made between candidate and officeholder accounts should an incumbent seek re-election?
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4.
Do officeholder accounts have any restrictions on their titles (e.g., may they be called "Friends of Officeholder X")?

CONCLUSIONS


1. and 2.
Separate bank accounts are required to be established for each elective office for which a person intends to solicit or receive funds.  Therefore, an elected member of a county central committee who wishes to solicit or receive funds to pay expenses in connection with seeking or holding an elected central committee position is required to establish a separate bank account for that purpose. 


3.
The Act requires that a candidate or officeholder establish one campaign bank account for each office sought or held.  Therefore, an incumbent officeholder planning to seek re-election may establish a separate bank account for the next election or redesignate an existing campaign bank account established for the current term of office as his or her re-election account.


4.
There are no restrictions under the Act regarding titling officeholder bank accounts.

ANALYSIS


Proposition 73, passed by the voters in June 1988, added provisions to the Act requiring candidates to file a Candidate Intention statement (Form 501) prior to soliciting or receiving a contribution or loan to run for a state or local elective office. (Section 85200).   Section 82023 defines "elective office" to include membership on a county central committee of a qualified political party.  In addition, candidates must establish a campaign bank account for the purpose of receiving contributions and making campaign expenditures for that office.  (Section 85201.)  Within 10 days of opening a bank account, a Campaign Bank Account notice (Form 502) must be filed.  (Section 85201(b).)


Sections 85201 and 85202 require candidates to file a separate candidate intention statement and establish a separate campaign bank account for each office for which they intend to solicit or receive contributions.  In addition, Regulation 18521 requires that a separate committee be established for each office for which a candidate has raised $1,000 or more.


Once a candidate is elected to office, the campaign bank account established for that election may be maintained for the costs associated with holding that office.  (Section 85201; Regulations 18520 and 18521.)  An officeholder may also have another campaign bank account as long as it is established for a Kenneth J. Miller
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different office or a different election (e.g., an "officeholder account" established for the current term of office and a campaign account for a future election).  


Alternatively, a bank account designated for a particular election may be redesignated for a future election to the same office.  A bank account may be redesignated even if the account continues to hold campaign funds or outstanding debts from the previous election.  The funds may be carried over to the future election account.  An initial Form 501 and an amendment to the Form 502 must be filed to redesignate the account for a future election.  A bank account may not be redesignated for election to a different office.  A new bank account must be established.  


Funds held in an account established for a particular office or election may not be used in connection with any other office sought, although a candidate or officeholder may transfer campaign funds among his or her own controlled committees.  Please note that the transfer of funds to a special election account for any special election held to fill a vacant office is subject to contribution limits imposed by Section 85305.


Once contributions and expenditures cease for a particular office, all funds are expended, and the bank account is closed, a Form 501 and Form 502 must be filed indicating termination.


If you have any questions or need further information, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Dixie Howard







Political Reform Consultant







Technical Assistance Division

