

December 22, 1993

Jerry Fazio

1820 Galway Court

El Cajon, CA  92020



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-93-442

Dear Mr. Fazio:


You have requested advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   You are a candidate for the El Cajon City Council in the June 7, 1994, election and the Executive Director of the Boys and Girls Clubs of East County Foundation, Inc. (the "Foundation").

QUESTIONS


1)  Is a donor to the Foundation considered a source of income to you?


2)  The Board of Directors of the Foundation determines the amount of your salary.  Are the members who sit on the board of directors considered a source of income to you?

CONCLUSIONS


1)  A donor to the Foundation is not considered a source of income to you.  However, an individual may be a source of income in a capacity other than as a Foundation donor.


2)  The Foundation, as your employer, is a source of income to you, and not the board of directors.

FACTS


You are employed as the Executive Director of the Boys and Girls Clubs of East County Foundation, Inc., a non-profit corporation organized under the laws of the State of California.  The Foundation receives donations, invests and manages the funds, and distributes monies to qualifying charities, including the Boys and Girls Clubs of East County.


As a full-time salaried employee of the Foundation, you oversee and participate in all activities of the Foundation, including the solicitation of funds.  You are not an officer or a member of the board of directors and you do not own any interest in the Foundation or its assets.


Your salary is set annually by the board of directors and is paid from income earned by the Foundation's investments.  No donation has ever been earmarked by the donor for payment of your salary, nor is any donation ever payable to you or made for services rendered by you. 

ANALYSIS


I have enclosed some information outlining the general rules regarding conflicts of interests.  As we discussed during our telephone conversation on December 17, 1993, neither the donors to the Foundation nor the individual members of the Board of Directors of the Foundation are considered a source of income to you under Section 87103(c).


However, the Foundation is a source of income to you and you may not participate in any city council decision in which the Foundation is either directly involved (Regulation 18702.1, copy enclosed), or may be indirectly affected (Regulation 18702.5, copy enclosed).


I trust this answers your questions.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Jill Stecher





Counsel, Legal Division
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Enclosures

