





January 10, 1994

Jeanette Roache

Jeanette Roache Enterprises, Inc.

3232 Governor Drive, Ste. D

San Diego, CA  92122







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-93-443

Dear Ms. Roache:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


The questions posed in your letter concern the local campaign limitation ordinance adopted by the County of San Diego.  The Commission's authority is limited to the provisions of the Act and  the Commission has no authority to interpret or enforce the provisions of the County's local ordinance.  Therefore, I can only provide you with the following informal discussion of the Act's provisions as applied to your questions. 

QUESTIONS


1.
If an organization pays for staff time, printing and postage to solicit its members for campaign contributions which will directly assist a candidate, has the organization made a contribution to the candidate?


2.
If an organization pays for advertising which directly assists a candidate, has the organization made a contribution to the candidate?


3.
When bills are held past 30 days, has the vendor made a contribution to the candidate?

DISCUSSION


1-2.  In both of these questions, the organization may have made a "contribution" to the candidate or an "independent expenditure" to support the candidate.  The Act provides that a payment made "to or at the behest of" a candidate is a contribution to the candidate.  A payment is made "at the behest" of a candidate if it is made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, or at the request or suggestion of the candidate.  (Section 82015; Regulation 18215.)


An "independent expenditure" is a payment for a communication which expressly advocates the nomination or defeat of a clearly identified candidate but which is not made to or at the behest of the candidate or the candidate's committee.  (Section 82031.)


When an organization makes a contribution to a candidate, the candidate must disclose receipt of the contribution.  However, because independent expenditures are not made at the behest of the candidate, and in many cases are made without the candidate's knowledge, the candidate has no obligation to disclose the expenditure.  Historically, the courts have upheld contribution limitations, but have declared limits on independent expenditures to be unconstitutional.


3.
Whether a bill held past 30 days would be considered a contribution to a candidate would depend on the particular facts.  There is nothing in the Act or Commission regulations which specifically addresses this question.  However, unpaid bills are required to be disclosed on Schedule F (Accrued Expenses) of the candidate campaign disclosure Form 490.


If you have questions concerning this letter please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

